Május 22. Szerda, Júlia, Rita

Elszállni látszik a felmelegedés mértéke

null

A klímaváltozás hatásainak kikerülése nem is olyan egyszerű dolog. a legnagyobb hátráltatói mi magunk vagyunk, hiszen nem igazán értjük, hogy tenni is kell azért, hogy a dolgok változzanak.

kép: CARSTEN PETER - nationalgeographic.org

Elkényelmesedtünk abban az életben, amit megszoktunk, ahol el lehet dobálni a műanyagokat, ahol nem kell figyelni a bolygó teherbírására, ahol semmi más nem számít, csak mi, emberek. Most azonban bajban vagyunk, és sajnos a megszokásaink rabjaként csak a fejünket fogjuk, de érdemi lépéseket nemigen teszünk.

kép: weather.com

Ennek megfelelően a WMO, vagyis az Egyesült Királyság Meteorológia szervezete rámutatott arra, hogy annak esélye, hogy 2024-ig átlépjük a párizsi klímacél határértékét, vagyis az 1,5°C-ot megduplázódott. Ez igen elkeserítő, tekintve, hogy ez a 1,5°C-os határ az, ami alatt a környezeti változások még viselhetőek, kezelhetőek lennének.

kép: metromile.com

Sajnos a változás most már szinte biztosan nagyobb mértékű lesz, mint a párizsi egyezményben meghatározott, ami pedig azt is eredményezi, hogy az időjárás olyan szélsőségek felé csúszik,melyeketsem kezelni nem fogunk tudni, sem pedig kompenzálni.

kép: news.uchicago.edu

lead kép: slsc.org