2021. május 19. szerda
Ivó, Milán

A szélsőségek májusát éljük

2020. május 21., 08:00
A szélsőségek májusát éljük

Észak-Amerika számára a május nem éppen a megszokott feltételek szerint alakult eddig. Nem csak az USA északi államai, de Kanada is meglepődött azon a hidegen, ami az országba áramlott. 

kép: watchers.news

A szokatlan hideg havat is hozott magával, sőt, Kanada olyan hideggel szembesült, mely rekordokat hozott. Május 12-én, Torontóban -3,8°C-ot mértek, mindamellett pedig sűrű pelyhekben havazott. Ottawa repterén pedig –4,6°C-ra süllyedt a hőmérő higanyszála. 

kép: accuweather.com

Ez a hideg nyomult tovább Európába is, és havat, valamint esőt is hozott magával. Románia, Litvánia, Oroszország mind hóra ébredhetett május 7-én, hazánkban is erősen lehűlt a levegő, a kabátok is előkerültek. 

 

Törökországban az idei május a szélsőségekről szól. Május 11-én szokatlan eseményre figyelhettek fel az ország egyes területein, ez pedig mintegy 10 centiméter hó volt. Ezzel szemben néhány nappal később betört az országba a hőhullám, és 43°C-os melegeket mértek. 

kép: nation.com.pk

Az extrém idő azonban Hollandiát is elérte. Példa nélküli májusi fagyról számoltak be a hónap 14. napján, amikor Utrecht városában -1,2°C-ot mérhettek. Az ilyen szélsőségek, valamint a néhány nap alatt jelentkező hatalmas hőmérséklet különbségek sajnos egyre gyakoribbak lesznek a klímakatasztrófa kibontakozásával. 

kép: europe.easybranches.com

lead kép: unite.org.nz