2022. december 8. csütörtök
Mária

A szélsőséges időjárás miatt elszaporodott sáskák mindent elpusztítanak

2020. január 30., 12:00
A szélsőséges időjárás miatt elszaporodott sáskák mindent elpusztítanak

Bibliai léptékű sáskajárással kell szembenéznie Kelet-Afrikának. Az állatok étvágya hatalmas, mindent lelegelnek, ami zöld, kietlen pusztaságot hagyva maguk mögött. 

kép: Beautiful Samburu twitter

A sáskaraj a becslések alapján 60 km hosszú és 40 km széles területet fed le, és igen gyorsan mozog. Egy átlagos raj négyzetkilométerenként 150 millió egyedet számlál. Ez nagyjából 50-100 milliárd rovart jelent egy átlagos rajban, most azonban több száz milliárd egyed állt össze. 

kép: Kirima Nturibi Twitter

A rovarok borzalmasan sokat esznek, minden egyes nap elfogyasztják a saját tömegüknek megfelelő mennyiségű növényt. Ez számokban kifejezve azt jelenti, hogy az átlagos sáskaraj nagyjából 200 ezer tonna növényt fogyaszt, mivel ennyi a rovarok össztömege. Most azonban a helyzet rosszabb. 

kép: Kirima Nturibi Twitter

Uganda, Kenya, Szomália és számos másik ország mezőgazdaságában okoznak a sáskák döbbenetesen nagy károkat, ráadásul ezen országok közül sok eleve élelmezési válsággal küzd. 

 

A sáskák szokatlanul nagy számban való megjelenésének az IOD hatás az oka. A meleg, nedves környezet, melyet a csendes-óceáni dipol okoz, a sáskák szaporodásának kifejezetten jót tesz. Ha pedig sok rovar jelenik meg egy területen a nagy tömeg vándorlásra készteti őket. Amerre a raj jár, ott a zöld növények, illetve bármi ehető növényi rész eltűnik, vagyis a kár, amit okoznak hatalmas. 

kép: ft.comm

A helyiek füsttel és könnygázzal igyekeznek védekezni a rovarok ellen, de a raj roppant kiterjedése miatt nem sok sikert tudnak elérni. Kenya feljegyzései alapján 70 éve nem láttak ekkora rajt, mely egyetlen nap alatt 35 000 embernek elegendő élelmiszert tüntet el. 

kép: voanews.com

lead kép: dw.com

Ezek is érdekelhetnek