2021. január 25. hétfő
Pál

Ausztráliában komoly pusztítást végzett a vihar

2020. május 28., 08:00
Ausztráliában komoly pusztítást végzett a vihar

Mangga, az extra trópusi ciklon keseríti meg az ausztrálok életét. A heves vihar még csak nem is érte el a legkisebb kontinenst, csupán arról van szó, hogy egy hidegfronttal találkozva szélsőséges időjárást alakított ki Nyugat-Ausztráliában. 

kép: straitstimes.com

Ez pontosabban azt jelenti, hogy helyenként a szélerősség elérte a 132 km/h-ás sebességet, amire a helyi adatok alapján 15 éve nem volt példa. A szél ereje változó volt, de szinte mindenhol okozott károkat. A kicsavart fák és letépett háztetők azonban szerencsére emberi áldozatokat nem követeltek, legalábbis erről nem szóltak a jelentések. 

kép: Reuters

 

A heves szél a partok mentén is galibákat okozott, mivel megnövelte a dagály szintjét, és erős hullámzás is okozott. Ennek következtében sokfelé áradásokkal kellett számolni, illetve egy gyalogos hidat is darabjaira szedett a hullámok ereje. 

kép: bbc.com

Az anyagi károk jelentősek, de a felmérések még folyamatban vannak. A vihar nem csak szelet hozott, hanem esőt is, így sajnos az áradások sem csak a part menti régióra korlátozódtak, hanem igen sok helyen okoztak károkat mind az épületekben, mind pedig az infrastruktúrában. 

lead kép: TREVOR COLLENS - AFP