Június 23. Vasárnap, Szidónia, Zolna

A felhőkből hullik ránk a műanyag

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A műanyaggal csak a gond van, méghozzá nagyon sok. Azt tudjuk, hogy több száz tonna műanyaggal lehet számolni minden évben, melylegyártásrakerül, ennek sajnos csupán egy töredéke kerülújrahasznosításra, jelentősebb része hulladékként végzi. A mennyiség mintegy 10%-aatengerekben.

Tengeri műanyag

A tengereket szennyező műanyag problémájával egy jó ideje foglalkozik a világ. Eleinte az érdeklődés homlokterében a zacskók álltak, melyeket a tengeri lények elfogyasztanak, mivel tápláléknak nézik őket, és ez sajnos az életükbe kerül. Ez a gond nem múlt el, de mellé belépett a két Texas méretű szemétsziget is, mely az óceánon lebeg, mérgezve a vizet és minden benne élőt.

kép: devclass.com

És ha ez nem lenne elég, akkor ma már azt is tudjuk, hogy bár kémiailag nem bomlik le a műanyag, fizikaiaprózódásonbizony keresztül megy. Amikroszkópikusszemcsék pedig bekerülnek az élőlények szervezetébe, és gyulladásokat okoznak, melymegint csakaz életükbe kerül. Nekünk, embereknek ez azért rossz, mert megesszük ezeket a lényeket, egyébiránt a szárazföldi műanyaggal vagyunk inkább elfoglalva.

Visszakapjuk

Hogy miért öntjük az óceánokba a szemetet? Mert azt gondoljuk, ott elfér, és ott is marad. Nos, ez nem igaz. Azt tudjuk, hiszen nemrégiben igazolták, hogy a tengeri hulladékok jelentős része végül a part menti régióban, a növényzetbe akadva végzi. De azt csak most sikerült bizonyítani, hogy amikroplasztikbizony visszahullik ránk a tengerekből.

kép: mdesigner125 - Getty Images

Ráadásul szó szerint. A glasgow-i University ofStrathclydeés a franciaObservatoireMidi-Pyrénéeskutatói a levegőt kezdték vizsgálni, illetve pontosabban annak nedvességtartalmát. Ez a nedvesség ugyanis részben éppen az óceánokból származik, ahol ugyan amikroműanyagis jelen van. Ez pedig a permettel és a párolgó vízzel együtt bizony a felhőkbe is eljut, a levegőben is jelen van. Innen pedig akárhová képes utazni, többek közt folyókba és patakokba, növényekre, szántóföldekre. Ez azt is jelenti, hogy hazánk hiába nem tengerparti ország, amikroműanyagota szél a nedvességgel hatalmas távolságokra széthordja, vagyis a szennyezés nálunk is jelentkezik.

lead kép: siliconangle.com