Május 20. Hétfő, Bernát, Felícia

Harold nem kispályázott, újra megerősödött Fidzsi után

Világidőjárás
2020. április 15. 08:00
null

Harold egy gigantikus szörnyeteg, melyhez hasonlóval nem találkozhattak az emberek 2018-óta. Ekkor volt az utolsó 5-ös erősségű trópusi ciklon a Csendes-óceán déli medencéjében.

kép: Tonga Police twitter

Most azonban Harold igyekszik pótolni az elmaradásokat. A Salamon-szigeteken kezdte hódító útját, ezután érkezett Vanuatu-raés haladt tovább Fidzsi és Tonga szigetei irányába. Bár már áthalad a szárazföldek felett, olyan pusztítást okozott, hogy a károk felmérése mégmostis tart.

kép: Tonga Police twitter

A halálos áldozatok száma is magas lesz, de pontos adatokat egyelőre nem közöltek a hatóságok. A Salamon-szigeteknél egy kompot is megtámadott a vihar, itt összesen 27 halálos áldozat volt. Azt már most is lehet tudni, hogy az anyagi károkhatalmasaklesznek.

kép: Josephine Latu twitter

Mindegyik említett szigeten jelen van a koronavírus is, vagyis a mentés, és az eseményekre való reagálás sokkal nehezebb, mint eddig. Nagyon sok ember vált hajléktalanná, de a nagy csarnokokban, vagy hasonló kényszerszállásokon való elhelyezés most nem jó ötlet.

Harold 260 km/h-ás szelekkel támadta meg Vanuatut, de Fidzsire 4-es kategóriájú ciklonná szelídülve érkezett. A szakemberek az előrejelzések alapján arra számítottak, hogy a vihar tovább gyengül, és Tonga már csak 3-as, jó esetben 2-es kategóriával találkozik. A ciklon azonban nem ismerte az előrejelzéseket, és Fidzsit elhagyva újra 5-ös erősséggel kezdett tombolni.

kép: Dr Tess Newton Cain twitter

Harold esetében sem csak a széllel van probléma. A heves esőzések lokális áradásokat okoznak, a tenger felkorbácsolt hullámai pedig a vízi járműveket veszélyeztetik. A szélsőséges árapály tevékenység, mely szintén a ciklon okozta jelenség a part menti régiók is áradásokkal küzdenek.

kép: Jese Tuisinu twitter

A vihar jelentette terhelést az infrastruktúra is nehezen viseli mindegyik helyszínen. Nem csak az utak rongálódtak meg, vagy kerültek víz alá, gondot okoz a rengeteg törmelék - köztük kidől fák is –, valamint az is, hogytöbbhíd is megrongálódott, vagy részlegesen összeomlott.

kép: Jese Tuisinu twitter

lead kép: calledtoshare.com

viharklímaHaroldesőerőciklonszél