2020. augusztus 10. hétfő
Lőrinc

A koronavírusnál is veszedelmesebb szörnyeteg érkezett egy óceániai szigethez 

2020. április 7., 08:00
A koronavírusnál is veszedelmesebb szörnyeteg érkezett egy óceániai szigethez 

Az egész világ a COVID-19 miatt retteg, szinte mindenhol érvénybe léptettek valamilyen járványügyi intézkedést. Vanuatuban sem volt ez másképpen, de most változott a helyzet. 

kép: RAMMB/CIRA

A kis ország Óceánia része, és bár sokan nem is ismerték a nevét, most sajnos nagy valószínűséggel emlékezni fogunk rá. Vanuatut ugyanis elérte Harold, egy 5-ös kategóriájú hurrikán, mely olyan heves erővel csap le a szigetállamra, hogy ott kénytelenek voltak a vírus elleni intézkedéseket is felfüggeszteni. 

kép: AP

A védekezés nagyon is indokolt, tekintve, hogy Harold 215 km/h-ás tartós szelekkel rendelkezik, és lassan mozog. Mivel viszonylag kis szigetről van szó, így a hurrikán az erejében sem fog sokat veszíteni, míg áthalad rajta. Ráadásul a tartós szelek mellett 235 km/h-ás vagy nagyobb széllökésekkel is számolni kell. 

kép: Antonio Vecoli

Harold nem csak szelet hoz magával, hanem áradásokat is. Nem is igazán a csapadékmennyiség a gond, hanem az, hogy a szél olyan hullámokat generál, amitől a part menti régió víz alá fog kerülni, illetve a folyók mentén élők otthonaira is ez a sors vár. 

kép: Harrison Selmen

lead kép: Harrison Selmen