2022. december 6. kedd
Miklós

A Dorian hurrikán kipusztított egy madárfajt is

2019. szeptember 6., 16:00
A Dorian hurrikán kipusztított egy madárfajt is

Dorian pusztítása a Bahamákon kritikus szintet öltött. Az előzetes adatok alapján a több, mint 300 km/h-ás széllel tomboló vihar 13 000 házat tett a földdel egyenlővé és ezidáig 20 halálos áldozattal számolnak a hatóságok. 

kép: edition.cnn.com

A károk felmérése és a romok eltakarítása még most is folyamatban van, a nemzetközi segélyszervezetek, mentőcsapatok és a helyi erők is folyamatosan keresik a túlélőket, és próbálják menteni a menthetőt. 

kép: aljazeera.com

kép: news.sky.com

Dorian azonban nem csak az emberekben és az ő életterükben tett kárt, hanem a szigetek egyedülálló élővilágában is. A hurrikánok folyamatosan rongálják a Bahamák fenyveseit a sós víz és a szélerősség által. Ehhez jön még az emberi tevékenység, mely összességében azt eredményezi, hogy az egyébként is törékeny ökoszisztéma maradandó károkat szenvedett. Ma már szinte biztos, hogy a világ szegényebb lett a bahamai csuszka madárfajjal. A kis madarak száma sajnos folyamatosan csökkent, mostanra csupán két példányt sikerült megfigyelni belőlük a szigeteken. Dorian azonban minden reményt elsöpört arra, hogy valaha is meg lehessen menteni ezt a fajt, ugyanis a kis madaraknak nagyon kicsi esélye van arra, hogy egy ilyen erejű vihar tombolását túléljék. 

kép: rollingharbour.com

lead kép: nl.wikipedia.org

Ezek is érdekelhetnek