2023. február 6. hétfő
Dóra, Dorottya

Megszületett az idei év legkegyetlenebb szupertájfunja

2019. november 7., 16:00
Megszületett az idei év legkegyetlenebb szupertájfunja

Megérkezett Halong, a szezon leghatalmasabb erejű szupertájfunja. A rendszer ereje olyan dinamikusan nő, és olyan elképesztő értékeket produkál, ami a tudósokat is lenyűgözi, és maga mögé utasítja Doriant is. 

kép: matzav.com

Bár Dorian hurrikán, Halong pedig tájfun, a kettő közt a különbség csupán annyi, hogy mely óceánon alakulnak ki, hol képesek pusztítani. Halong pedig Wutip és Hagibis után a harmadik szupertájfun ebben a szezonban, és az év ötödik 5-ös kategóriájú rendszere a Földön. 

kép: severe-weather.eu

Az erejét tekintve Doriant is maga mögé utasítja, mivel egyetlen nap alatt kettes erejű tájfunból 5-ös erősségűre hízott, a benne mért legerősebb széllökések pedig 305 km/h körül alakulnak. Ez a növekedés és erősség pedig együtt példa nélküli. 

kép: reddit.com

A rendszer ideális hőmérsékletű vizek felett mozog, ami a tudósok szerint azt jelenti, hogy tovább is erősödhet, amivel technikailag kinövi a hasonló rendszerek osztályozására használt skálát is. Óriási szerencsénkre a mozgása várhatóan a víz felett tartja, így nem érint majd lakott területeket. 

kép: watchers.news

Halong, Dorian, Hagibis és társaik remekül példázzák, hogy milyen veszélyeket rejt a klímakatasztrófa. A melegedő óceánok ugyanis olyan ideális körülményeket biztosítanak a hurrikánok és tájfunok születéséhez és erősödéséhez, mint eddig még soha, így várható, hogy ezek a halálos erejű rendszerek csupán egy egyre fokozódó tendencia kezdeti elemei 

lead kép: flickr.com

Ezek is érdekelhetnek