2022. december 8. csütörtök
Mária

Dorian egyszerűen felfalta Abaco szigetét

2019. szeptember 13., 08:00
Dorian egyszerűen felfalta Abaco szigetét

Dorian erejéhez nem is férhet kétség, azonban pusztításának mértékét még most sem értjük igazán. Hiába mondják el a túlélők, hogy borzalmas a látvány, hogy rengeteg az eltűnt, konkrétumok nélkül a pusztítást nehéz dokumentálni. 

kép:hu.pinterest.com

Most azonban, szeptember 11-én a National Emergency Management Agency  Bahamas szóvivője konkrét adatokkal is szolgált, melyek sajnos elkeserítőek, ráadásul nem is véglegesek, hiszen a mentés még most is folyamatban van. 

kép: theguardian.com

Jelenleg 50 halálos áldozatot tartanak számon csak a Bahamákon történt pusztítással kapcsolatban, és mintegy 2500 embert eltűntként kezelnek. Ez a szám azonban sokkal magasabb is lehet, hiszen az eltűnéseket be is kell jelenteni, ez pedig nem minden esetben történik meg, hiszen van, hogy egész családok nem kerültek még elő, így senki sem jelentette, hogy eltűnt egy hozzátartozója. 

kép: time.com

Abaco sziget egyik túlélője elmondta, hogy a szigeten, mely 1681 négyzetkilométeres (nagyjából 3 Budapestnyi terület), egyetlen ház sem maradt épen. Sem középület, sem templom, sem üzlet, semmi. Ezeket a híreket az is megerősíti, hogy több mentőalakulat is jelezte, képtelenek Abaco területén mentést végezni, egyszerűen nincs hova leszállni. 

kép: abcnews.go.com

A pusztítást a szigetek nem fogják egyhamar kiheverni. Csak Abacon- mely a szigetcsoport második legnagyobb szigete – az infrastruktúra 90%-a megsemmisült. Jelenleg Abacon a szemtanúk szerint nincsen élet. 

kép: aljazeera.com

lead kép: independent.co.uk

Ezek is érdekelhetnek