Június 15. Szombat, Jolán, Vid

India levegője is megtisztul a járványintézkedések miatt, méghozzá nem is kicsit!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Egy kis ízelítőt kapunk abból, milyen is lehetne a világ, ha sikerülne átállni a tiszta energiák használatára. Mit jelentene, ha az elektromos közlekedés, melyet napelemek és szélerőművek táplálnának - kiszorítaná a benzint és a gázolajat. Milyen is lenne az élet, ha a szmog nem lenne a mindennapjaink része.

kép: thestatesman.com

Kényszerpihenő. Így lehet jellemezni a koronavírus járvány időszakát. Az emberek kénytelenek otthon maradni, és csak akkor mennek a közterületekre, ha nagyonmuszáj. A gyárak leállnak. A termelés visszaesik, de a munka sokszor otthon megoldható. A kényszerű pihenő kivonja a képletből az autókat, akipufogógázoktonnáit, és megmutatja, mit is kaphatunk a tiszta energiáktól.

India is lépett a koronavírus miatt, és az egész országot érintő kijárási tilalmat rendelt el. Több, mint 1.3 milliárd embert érint az intézkedés, és ha csak a kétharmaduk tartja is be a tilalmat, akkor is elképesztő károsanyag-kibocsátás visszaeséssel szembesülünk majd. Bár tulajdonképpen erre nem is kell már várni. A vasárnap elrendelt kijárási tilalom mára már látványos javulást hozott.

Tavaly ilyenkor a levegőminőség indexe Újdelhiben 161 volt, ami az egészségtelen kategóriába esik. Ez látványra a következő: olyan, mintha sűrű, szürke köd lenne mindenhol. A toronyházak nem is látszanak. A napátderenga szmogon, a felhők inkább csak az emberek emlékeiben léteznek. Most azonban az index 93-ra mérséklődött és tovább esik. Ez pedig már a mérsékelt kategória, ami még mindig nem az, amit a tiszta energiák hozhatnak nekünk, de már arra felé tart.

kép: REUTERS Francis Mascarenhas File Photo

És mit láthatunk most? Ragyogó toronyházakat. Egy várost, mely színeket is tartalmaz, és nem csak a szürke árnyalatait. Kék eget, és szikrázó napsütést, és persze felhőket, sokat. Újdelhi utcái most kihaltak, mert az emberek komolyan vették a kérést, tudják, mit kockáztatnak, így aki csak teheti, otthon marad. Nincsenek milliószám autók és motoros riksák az utakon, közel egy hónapra leáll az élet.

A világ 50legszennyezettebblevegőjű városából 25 tavaly Indiában volt. Az országnak hatalmas szüksége van a tiszta levegőre, de ezt az emberek addig nem is tudják, míg bele nem kortyolhatnak. Csak a tavalyi évben 1.25 millió ember életét vette el közvetlenül a légszennyezettség. Most ízelítőt kapnak a lakosok, és mindenki, hogy másképpen is lehetne.

lead kép: edition.cnn.com