2023. január 31. kedd
Marcella

Kisebb lesz a gyerekek agya a szmogtól

2020. február 6., 08:00
Kisebb lesz a gyerekek agya a szmogtól

Nem is egyszer volt már szó róla, hogy a légszennyezettség milyen egészségügyi károkkal jár. A tüdő és a keringési rendszer is megsínyli a városi életet, de itt nem áll meg a rendszer. Egy friss kutatás rámutatott arra, hogy a gyerekek esetében más hatásokkal is számolni kell. 

Városi lét 

Az urbanizáció mértéke az utóbbi években sem lassult. Az ok nagyon egyszerű: több munkalehetőség, magasabb életminőség, vagy legalább annak lehetősége. És hogy ezért mit is vagyunk hajlandóak feláldozni? Nos, például a kertet, ami a vidéki életnek egyik sajátja, bár a tehetősebbek - és akik hajlandóak órákat ingázni - a városokban vagy azok közelében is fenntarthatnak kerteket. A másik, amit viszont minden városi ember el kell fogadjon, a levegő minőségének romlása. 

kép: sambadenglish.com

Ennek oka egyrészt a közlekedés, hiszen a városok forgalma kimagaslóan nagy, másrészt a rengeteg otthon, melyeket fűteni és hűteni kell. Természetesen ott van még a növényzet hiánya, vagy jelentősen gyér volta, mely a szálló por koncentrációját növeli meg jelentősen. A családok persze szívesen mennének a jó levegőre, de ehhez a munkát kellene feladni, amire sokszor nincsen lehetőség. 

 

Menni vagy maradni? 

A felnőtteket érintő légzőszervrendszeri, valamint a keringési rendszert érintő megbetegedések nem igazán elrettentőek, a jobb élet lehetősége sokkal kecsegtetőbb. Sajnos azonban most a gyerekek szempontjából egy új adat került elő, amire amerikai kutatók derítettek fényt. 

kép: universityofcalifornia.edu

A rossz levegő persze a gyerekek tüdejét és keringését sem kíméli, de ennek hatásai csak jóval később mutatkoznak meg. A kutatás azonban rámutatott, hogy akik születésüket követően olyan helyen élnek, mely nagy forgalmú, így a levegő szennyezettsége is magas, 12 éves korukra kisebb aggyal rendelkeznek, mint a jó levegőn felnövő társaik. 

A csökkenés mértéke 3-4% és érinti a falcsonti, a homloki lebenyt, valamint a kisagyat is. A degeneratív elváltozás érinti a látást, a hallást, valamint többek közt a mozgáskoordinációt is. A kutatás azt is kiemeli, hogy a légszennyezettség bizonyítottan összefüggésbe hozható neurodegeneratív betegségekkel és más idegrendszeri fejlődési rendellenességekkel is. 

lead kép: greenpeace.org.uk

Ezek is érdekelhetnek