Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Nem lett jobb a helyzet Ausztráliában...

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Ausztráliában még mindig erőteljes tűzvész pusztít. A lángok ellen a tűzoltók szinte tehetetlenek, mivel minden összejátszik ellenük. A 40°C-os hőség és az elképesztő aszály arra kényszeríti a lánglovagokat, hogy kénytelenek legyenekvégig nézni, ahogyan a tűz felfal mindent, ami csak az útjába kerül.

kép: magviral.com

A helyzet pedig komoly, méghozzá annyira, hogy a helyi hatóságok kénytelenek kényszer intézkedéseket hozni. Most Kelet-Gipplandterülete “szenvedi” el ezt, mivel a szakemberek kitelepítik a lakosságok. A területről mindenkinek távoznia kell, annak is, aki csak turistáskodik, vagy látogatóba érkezett, és annak is, aki itt lakik.

kép: nytimes.com

kép: nytimes.com

Az ok pedig egyszerűen az, hogy az előrejelzések alapján a bozóttüzek erre fognak terjedni, és mint azt írtuk, a tűzoltók gyakorlatilag tehetetlenek a lángokkal szemben, ráadásul a területen a forró nyár is hatalmas gondokat okoz.

kép: nytimes.com

Mindehhezmost még az is jön, hogy egy hidegfront érkezik. Ez elsőre jól hangzik, hiszen legalább a forróság enyhül, ami ugyan igaz, de cserébe intenzív szeleket is hoz magával, amik viszont nem csitítják, csak felszítják a tüzeket. Az akár 100 km/h-ás szél durva porviharokat okoz, és sajnos a meteorológusok száraz villámokra is számítanak. Ezek a villámlások eső jelenléte nélkül jönnek létre, ami nem ritka, viszont a kiszáradt növényzetet nagyon könnyen lobbantják lángra, vagyis a bajt csak fokozzák.

kép: straitstimes.com

lead kép: nytimes.com