2023. január 30. hétfő
Gerda, Martina

Mega tűzvész tombol Ausztráliában

2019. december 17., 15:00
Mega tűzvész tombol Ausztráliában

Ausztrália most már “mega bozóttűz” néven emlegeti a jelenleg 400 000 hektáron tomboló tűzvészt, mely rekord magas hőmérséklettel is párosul. 

kép: bbc.com

A szakemberek elmondása alapján megdőlni látszik az 1960-as hőmérsékleti rekord, és az országban 50,7°C fölé kúszhat a hőmérő higanyszála. Jelenleg az ország egész területén 40°C felett van a hőmérséklet, és Sydney egyes részein meghaladja a 46°C-ot is. 

kép: bbc.com

A hatalmas város levegőminősége jelenleg 22-szer rosszabb, mint a megengedett határérték, ez pedig az egyre csak terjedő lángoknak, illetve a füstnek köszönhető. A bozóttüzek már a Kék-hegységre is átterjedtek, mely kiemelt turisztikai látványosság az országban. 

kép: bbc.com

A tűzoltóság több, mint 100 ponton harcol a tüzekkel, de sok esélyük nincsen. A bevett módszerek ugyanis a hatalmas aszály miatt nem működnek. A szakemberek próbálkoztak az ellentűz gyújtásával is, vagyis a növényzet felperzselésével, mielőtt a tényleges bozóttűz odaérne, amivel megállítható a terjedés. A dolog azonban nem sikerült, mert a kiszáradt növényzet túlságosan hevesen kezdett égni, így a lángok elterjedtek, a tűzoltók nem voltak képesek kordában tartani azokat. 

kép: bbc.com

A bozóttüzek szeptember óta pusztítanak az országban. Jelenleg 6 halálos áldozatot tartanak nyilván, és mára több, mint 700 otthont porlasztottak el a lángok. Mivel Ausztráliában most kezdődik a nyár, így a csapadéknak igen kicsi az esélye, sajnos a szakemberek sem tudnak semmi jóval kecsegtetni. Így marad a küzdelem, hogy legalább valamennyire kordában tartsák a lángokat, míg az enyhet hozó eső eloltja azokat.  

kép: nytimes.com

lead kép: nytimes.com

Ezek is érdekelhetnek