2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid

Üdvözöljük a tűz korában

2019. november 15., 16:00
Üdvözöljük a tűz korában

A tűz az emberiség egyik legnagyobb barátja, egyben pedig legádázabb ellensége is. Nélküle az ember fejlődése messze nem így alakult volna, ám a tüzet nem tudjuk kordában tartani, még akkor sem, ha erre komoly apparátus áll a rendelkezésünkre. Miért? Mert megérkeztünk a priocén korba. 

Tűz 

Az antropocén kor kezdetén az ember végre meghódította a tüzet, és ez olyan lökést adott a fejlődésének, amit előtte sohasem tapasztaltak. Nem csak a védekezésben lett sokkal nagyobb ereje, de az étkezése is megváltozott, mely az agy fejlődését hozhatta magával, a gondolkodás olyan formáját, mely már időigényes, és csodálatos dolgokra képes. 

kép: guff.com

A tűz pedig velünk maradt, méghozzá igen sok formában, az olaj égetésétől kezdve a fafűtésen keresztül egészen a gázig. Csakhogy közben a természetben kialakuló, ökológiailag jelentős tüzek szépen elmaradtak, hiszen azokat igyekezett az ember kordában tartani, amennyire csak tudta. Ez pedig egy olyan folyamatot indított el, melynek vége a priocén. Egye tudósok ugyanis úgy vélik, most a tűz lesz a bolygó egyik legnagyobb formáló ereje. 

Felmelegedés 

A klímakatasztrófa egyértelműen fokozza a világ tüzeinek fellobbanását, melyek amúgy is csak arra várnak, hogy végre elvégezhessék a feladatukat. Alapvetően ugyanis a tűznek fontos szerepe van az egyensúly fenntartásában, amibe mi, emberek jelentősen beleavatkoztunk. 

kép: goabroad.com

Most azonban minden körülmény adott ahhoz, hogy a tűz betölthesse ökológiai szerepét, és ezt ki is használja. Jól látható ez a kaliforniai, vagy az ausztráliai tüzek esetében is, hiszen hevességben és pusztításban is messze meghaladják az előző évek fellángolásait. A szárazság és aszály pedig csak fokozni fogja ezt a folyamatot, ami egészen addig fog húzódni, míg meg nem értjük, hogy egyensúly nélkül az élet nem képes fennmaradni, vagyis kénytelenek leszünk visszaállítani ezt a bizonyos egyensúlyt, mindenáron. Ellenkező esetben kénytelenek leszünk megszokni azt, hogy a ránk köszöntő priocén hosszú lesz, és felemészti az életünk megszokott ritmusát is. 

kép: goodfon.com

Ezek is érdekelhetnek