2023. június 3. szombat
Klotild

Kaliforniában a tomboló tűzvész miatt extrém vörös zászlós figyelmeztetést adtak ki

2019. november 1., 12:00
Kaliforniában a tomboló tűzvész miatt extrém vörös zászlós figyelmeztetést adtak ki

Elérkezett az idő, hogy San Bernandino és Ventura megyékre Kaliforniában kiadják a szélsőséges, vagyis extrém vörös zászlós figyelmeztetést. Kalifornia történetében ez most először fordult elő. 

kép: newsweek.com

A helyzet nem rózsás, hiszen jelenleg is 43 megyében van érvényben vörös zászlós figyelmeztetés, és a kormányzó állami szintű vészhelyzetet hirdetett október 27-én. Az extrém fokozatú figyelmeztetést nem is igazán maga a tűz, hanem más időjárási körülmények indokolták

kép: abcnews.go.com

Jelenleg is fúj a szél Kalifornia partjainál, ami nem szokatlan. Az évnek ebben a szakaszában a Santa Ana viharaival kell megbirkózni, azonban most a száraz, alacsony relatív páratartalommal rendelkező szelek igencsak erősek. A szakemberek 120 km/órás széllökéseket is regisztráltak. 

Emellett a helyiek által csak Diablo szelekként emlegetett jelenség is ront a helyzeten, a maga 130 km/órás széllökéseivel, amik olyan sebességet adnak a futótűznek, amivel csak nagyon nehezen lehet felvenni a versenyt. 

kép: abcnews.go.com

Az állam területén jelenleg mintegy 5000 ember, 600 tűzoltó, 27 helikopter és 67 buldózer küzd a tűz ellen. 180 000 embert kellett kényszerítetten kitelepíteni, és jelenleg is mintegy 1 millió lakos kénytelen nélkülözni az áramszolgáltatást, mivel a helyi energiaszolgáltató szünetelteti azt, nehogy a megrongálódott vezetékek újabb tüzeket csiholjanak. 

kép: ksro.com

a szelek különösen rossz hatással vannak a Getty túszfészekre, mely Los Angeles egyik legdrágább negyedének szélén lobbant fel, és amelyet a lakott területek felé sodor a szél. Erről a területről volt kénytelen elmenekülni Arnold Schwarzenegger korábbi kormányzó is. 

kép: eu.usatoday.com

lead kép: washingtonpost.com

Ezek is érdekelhetnek