2022. június 27. hétfő
László

Ausztrália rekordmagas hőmérsékletű, pokoli nyárral néz szembe

2019. december 3., 12:00
Ausztrália rekordmagas hőmérsékletű, pokoli nyárral néz szembe

Afrika fulladozik az IOD hatás miatt, azonban Ausztrália sem járt jobban. A legkisebb kontinensen éppen beköszönt a nyár, és az előrejelzések alapján forró időjárással kecsegtet. 

kép: bbc.com

Az IOD hatás, vagyis az indiai-óceáni dipol leegyszerűsítve egy olyan jelenség, mely akkor jön létre, mikor az óceán nyugati része lényegesen melegebb, mint a keleti. Ilyenkor az afrikai-indiai régió jelentős mennyiségű csapadékot kap a nyakába, míg Ausztrália komoly szárazsággal kénytelen szembenézni. 

kép: theconversation.com

Most is erre kell készülni, mivel az előrejelzések alapján a melegrekordok is sorra fognak megdőlni az ország legnagyobb részén. Már tavaly is több, mint 2°C-kal volt melegebb az átlag, mint lenni szokott, ez pedig tovább fog fokozódni. 

Jelenleg is mintegy 1 millió hektáron ég a bozót, és sajnos esélyt sem látnak a szakemberek jelentősebb csapadékra. Az aszály és a rekkenő hőség pedig már az előző nyáron is hatalmas gondokat okozott, többek közt a hatalmas repülő kutyák egy fajának tömeges pusztulását is okozta. 

kép: abc.net.au

Az aszály persze az ivóvíz hiányát is magával hozza. Sydney-ben már most is vízkorlátozás van érvényben, mivel a város víztározói rekordalacsony szinten vannak. A helyzet pedig csak romlani fog. 

kép: producer.com

lead kép: abc.net.au

Ezek is érdekelhetnek