Június 19. Szerda, Gyárfás

Ijesztően közeledik Hagibis, az 5-ös erősségű tájfun Japán felé

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Hagibistovábbra is fenyegetően tornyosul Japán fölé, egyelőre csak képletesen. Bár a szakemberek egy része azt várta, hogy az extrém kis szemmel rendelkező viharrendszer össze fog omlani, nem így tett, sőt, újabb meglepő értékeket produkált.

kép:abc.net.au

Hagibistrópusi vihar október 5-én alakult ki, majd alig 18 óra alatt robbanásszerű intenzitással fokozódott 5-ös erősségűtájfunná. 96 km/h-ás szélerősségről ennyi idő alatt 257 km/h-raizmosodott, és most is Japán felé tart.

kép:earthobservatory.nasa.gov

Bár össze nem omlott a rendszer, az biztos, hogy nem ezzel az intenzitással éri majd el Japán partjait, hanem csendesedni fog. A szakemberek azonban arra figyelmeztetnek, hogy még az erejéből veszítve is komoly szerkezeti károkat okozhat a vihar a landolása után.

Dorian hurrikán kép:time.com

Az idei év - a klímakatasztrófa hatására is - már a negyedik 5-ös erősségű viharrendszer produkálja. Az elsőWuipvolt, aki februárban erősödött meg az Atlanti-óceánon, majd szeptemberben egymás nyomában érkezettDorianés Lorenzo, most pedig negyedikként aHagibisnévre keresztelt szupertájfun.

Lorenzo hurrikán kép:eu.floridatoday.comm

lead kép:theweek.co.uk