2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid

Mennyibe is került nekünk Dorian

2019. szeptember 24., 12:00
Mennyibe is került nekünk Dorian

Dorian hurrikán egyik volt a legpusztítóbbaknak. Döbbenetes erejét leginkább a Bahama-szigetek lakóinak kellett átélni, de az egész világ rémülten figyelte az eseményeket. 

Dorian 

A hurrikán nem csak ereje miatt volt olyan veszélyes, amilyen. A gondot az is tetézte, hogy Abaco szigetén - mely a második legnagyobb szigete a szigetcsoportnak – nagyon sok időt volt jelen, így pusztítása kiteljesedhetett. Abaco felett érte el csúcsintenzitását a vihar, ahol 298 km/h-ás állandó szeleket produkált, hatalmas esőzésekkel karöltve. 

kép: bbc.com

Dorian a földdel tette egyenlővé Abaco szigetét. A szemtanúk elmondása alapján egyetlen ház sem maradt épen a szigeten. Az áramszolgáltatás megszűnt, 46 halálos áldozatot követelt csak ezen a helyszínen, több száz személy eltűnt. 

A hurrikán azonban nem csak a Bahamákon okozott károkat. Érintette Barbadost, Puero Ricot, az USA-t, Kanadát és Grönlandot is, sőt maradványai még Európára is eljutottak. Károkozása az előzetes becslések alapján 7,5 milliárd dollárosra becsült. 

A pontos összeg 

Ha csak a becslések alapján szemlélnénk Doriant, akkor nem is lenne olyan veszélyes a helyzet, hiszen a nyomában érkező, sokkal gyengébb Imelda a mostani kalkulációk alapján is 8 milliárd dolláros határnál jár a károkozásban. Azonban Dorian már elvonult, a károk felmérése folyamatban van, és a biztosítók is szolgáltatnak adatokat. 

A pontos összeg nem ismert, de a társaságok becslései alapján a legjobb esetben is 5 milliárd dolláros kárigénnyel lehet számolni. Azonban, ha reálisabbak akarunk lenni, akkor az összeg 25 milliárd dollár körül mozog majd, pesszimista hozzáállás szerint elérheti a 40 milliárd dollárt is - és ez csak a biztosítási tétel, nem szerepelnek benne az utak, parkok, kikötők helyreállítási költségei.

kép: nytimes.com

Dorian azonban nem csak házakat tett tönkre, autókat tört össze, vagy jachtokat borított fel. Egy ritka madárfajt biztosan kipusztított, de az Abacon végzett borzalmas pusztítás nem csak a házakat érintette, hanem a helyi ökoszisztémát is, mely az épületekkel együtt megsemmisült. A fák, bokrok, kisebb és nagyobb élőlények számára nem jelentett megoldást a kitelepítés, vagy a mentőalakulatok. A szél és az eső, valamint a földcsuszamlások melyeket mind Dorian okozott valószínűleg soha be nem gyógyuló sebet ejtettek a Bahamák élővilágán. 

lead kép: news.sky.com

Ezek is érdekelhetnek