Június 17. Hétfő, Alida, Laura

Magyar siker a műanyagprobléma megoldásában!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A műanyagok problematikája egyike a legégetőbb gondoknak a földön. Nem csak azért, mert gyártásuk most is folyamatos, hanem azért is, mertújrahasznosításuksem valósítható meg számtalan alkalommal, mint mondjuk az alumínium vagy az üveg esetében.

Műanyag mindenütt, igazi megoldás nélkül

A műanyagok jelentette helyzetet nem kell bemutatni, ma már a legfelsőbb szinten is kénytelenek velefoglalkozni, olyan mértékű rombolásnak teszi ki a környezet - mely természetesen elképesztő méretű anyagi károkat is okoz. Ennek megfelelően egyre több ország - ki magától, ki kényszerből - betiltja az egyszer használatos műanyagokat. A dolog nagyon jó, csakhogy kizárólag az egyszer használatos anyagokra vonatkozik, és egyáltalán nem oldja meg a jelenleg is a bolygót szennyező műanyagok jelenlétét.

kép: thelondoneconomic.com

A nem egyszer használatos, vagyis újrahasznosítható műanyagok életútja is lezárul nagyjából 6 újrahasznosítás után, helyük pedig éppen ott lesz, mint egyszerhasználatos társaiké: a szemétben (erdőben, mezőkön, tengerben, az állatok és végül az ember szervezetében).Azonban,ha csak az egyszer használatos műanyagokra koncentrálunk, a helyzet akkor is változatlan: tonnaszám hevernek szerteszét a szívószálak, zacskók és műanyag kanalak, amin nem segít az, ha nem gyártanak belőlük többet.

Magyar innováció

Két magyar vegyészmérnök hölgy, MadarasLizés Lévay Krisztina alapítottak egy vállalkozástPoliloopnéven. Ismeretségüket a mesterképzésnek köszönhetik, találmányukat, mely a cég létrehozását indokolta, kitartásuknak. Két évnyi fejlesztés és kutatás eredményeképpen - melyet szabadidejükben, az iskola mellett végeztek - sikerült létrehozni egy olyan baktériumkoktélt, mely a ma forgalomban lévő egyszer csomagolási műanyagok mindegyikét képes lebontani nagyjából 60 nap alatt. Az egyszer használatos műanyagok ezen csoportja okozza a legtöbb gondot, pusztán a mennyiségüket tekintve is.

kép: iStock

A koktél pedig nem egy elrugaszkodott, 10 év távlatából megvalósítható gondolat, hiszen jelenleg is folyik az ipari tesztelése, és már nem is egy cég jelezte, szívesen együttműködne a magyar hölgyekkel. A koktél ráadásul természetazonos anyagokká bontja a műanyagokat, vagyis a dologgal nem csak a cégek és az ipar, hanem a természet is nyer, nem is keveset.

lead kép: extremetech.com