Június 21. Péntek, Alajos

Halált rejt az avarégetés

Itthonősztűzsünavaremberlevegő
2019. október 31. 12:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Itt lenne azideje, hogy egy jól bevett szokáson végre túllépjenek az emberek. Akiknek van kertje, az tudja, hogy azőszaz avartakarót is magával hozza. De miért kell ezt elégetni?

Káros

Az avarégetése kifejezetten káros, több szempontból is. Egyrészt, borzalmas légszennyezettséget okoz, nem véletlen, hogy sok helyen ma már egyáltalán nem lehet az avart felgyújtani. Egyes területeken azonban a kijelölt időszakokban az avar égetése megengedett.

kép:amazon.com

Aki avart éget, annak van kertje. Ha pedig kertje van, akkor komposztálni is tud, az avar pedig erre tökéletes. Cserébe kiváló minőségű termőföldet kapunk, vagyis a dolog a pénztárcánknak is megéri. Ha nem akarunk a komposztálással vesződni, akkor az összegyűjtött avart tegyünk a virágágyásra, a növények tövéhez, afákalá. Így egész télen védi a virágokat a fagytól, sokkal nehezebben kelnek ki a gyomok az avar alatt, ráadásul táplálja is a földet a lebomló levél. Tavasszal egyszerűen forgassuk bele a földbe a megmaradt avart, és mire újra ősz lesz, már el is tűnik.

Cserébe a virágoskertet sokkal ritkábban, vagy egyáltalán nem kelltápozni, ahogyan a gyümölcsöst, vagy a zöldségest sem.

Halálos

Azzal is tisztában kell lenni, hogy ökológiai szempontból sem szerencsés az avart elégetni. Ha eltüntetjükaz avart a kertből, akkor pillangók milliárdjait pusztítjuk el, hiszen a lárváknak nem lesz hol áttelelni.

Az avar égetésa légszennyezettség mellett borzalmas tűzhalálra ítéli az abban rejtőző sünöket is, akik sokszor ezekben a kupacokban vészelik át a telet. A bevackolt sünöket nem lehet egyszerűenészrevenni. A Fővárosi Állat és Növénykert éppen ezrét arra kér mindenkit, hogy ha már mindenképpen fel kell gyújtani az avart., akkor legalább forgassák át azt, hogy biztosan nem rejtőzködnek benne a hazánkban védett sünök.

kép:alldiamondpainting.com

Ha pedig valaki segítségre szoruló sünt talál, azt azállatkertsünistápolyábanle is adhatja, ahol a szakemberek képesek olyan segítséget nyújtani, ami a kis állatnak kell, majd a természetbe is visszajuttatják a szúrós kis lényeket.

lead kép:lovethegarden.com