2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály

Yasa 345 km/h-ás széllökéseket hozott Fijire

2020. december 19., 08:00
Yasa 345 km/h-ás széllökéseket hozott Fijire

Yasa elérte Fijit, és ahogyan arra számítani lehetett, komoly pusztítást okozott. A várakozásokat felülmúlva ugyanis a széllökések ereje elérte a 345 km/h-át is! 

kép: UNICEF Pacific

A legnagyobb kárt így nem is az eső, hanem az irtózatos szél okozta. Nem csak a fákat csavarta ki a helyükről, de a villanyoszlopokat is sorra döntötte le, vagyis az áramellátásról igen sok embernek le kellett mondania. A hidak sem viselték jól a 300 km/h-át meghaladó lökéseket, ahogyan az épületek sem, melyeknek teteje papírcsákóként szállt el a széllel. 

kép: UNICEF Pacific

Persze Yasa esőt is hozott, nem is keveset, aminek következtében az áradások is megjelentek, ahogyan azt előre jelezték is a szakemberek. Közel 100 utat kellett teljesen lezárni a hömpölygő víz miatt, vagy azért, mert egy földcsuszamlás elzárta, vagy egyszerűen eltüntette azokat. 

kép: 21 VOID FIJI

 

 

 

 

kép: 21 VOID FIJI

Yasa halálos áldozatokat is szedett, annak ellenére, hogy a legveszélyesebb területekről 24 000 embert evakuáltak. A vonulási útján így is 93 000 embert érintett, ennek tudatában pedig kész csoda, hogy “csupán” két halálos áldozatot regisztráltak a hatóságok. 

kép: 21 VOID FIJI

Yasa a várakozásokkal ellentétben lényegesen gyorsabban gyengült, a szigeteket elhagyva egészen a hármas kategóriáig szelídült a rendszer, ami nem sok vigaszt jelent Fiji lakói számára. 

kép: 21 VOID FIJI

lead kép: 21 VOID FIJI

Ezek is érdekelhetnek