2021. március 6. szombat
Inez, Leonóra

Vízhiány lehet Törökországban

2021. január 23., 08:00
Vízhiány lehet Törökországban

IzmirTörökország egyik legnagyobb városa a napokban hatalmas áradással nézett szembe. Akármilyen furán is hangzik ez, Izmir a szerencsések közé tartozik, mert bár az áradat komoly károkat is okozott, legalább hozott vizet... 

Aszály 

Az országot ugyanis igen jelentős aszály sújtja, amivel a nagyvárosok küszködnek a legjobban. Hogy mi okozza? Természetesen a klímakatasztrófa, de csak részben. Aki most arra gondol, hogy természeti jelenségről van szó, az sajnos téved. 

Az esőzések elmaradása, pontosabban szélsőségessé válása a városok terjeszkedésével, a klímaváltozással, az iparosodással, erdőirtással, népességnövekedéssel magyarázható. Csupa olyan ténnyel, melyeknek vajmi kevés köze van a természetes folyamatokhoz, mindet az ember mozgatja. 

kép: waterlogicaustralia.com.au

Annyira rossz? 

A helyzet sajnos igen rossz. A török mezőgazdaság számára tragikus, mivel az előrejelzések szerint ha mostantól rendszeresen is érkezne eső, a terményt megmenteni akkor sem nagyon lehetne, vagyis a veszteségekkel már most számolni kell. 

 

De nem csak a termelés, az emberek is megérzik az eső hiányát, így Törökország is Dél-Afrika sorsában osztozik. Ankarában a hatóságok ugyanis kénytelenek voltak felszólítani a lakosságot, hogy nagyon fontolják meg, mire is használják a vizet. Mindenkit megkértek arra, hogy gyorsan zuhanyozzon, és a kádfürdőt mellőzze, hogy a fogmosáskor, borotválkozáskor ne folyassák a vizet. 

kép: newindianexpress.com

Mindezen intézkedések szükségesek ahhoz, hogy a város időt nyerjen, amire nagyon nagy szüksége van. Ha ugyanis a következő nagyjából 40 napban nem esik elegendő eső, akkor több nagyváros, köztük a főváros is olyan vízhiánnyal szembesül, mely már indokolttá teszi a vízhasználati megszorításokat is. 

Nem egyedi 

Törökország esete sajnos messze nem egyedi, és a helyzet csak romlani fog a klímaváltozás kiteljesedésével. Ugyan eső esik, ráadásul egyszerre igen sok, de a tárolókapacitás képtelen annyit befogadni, melyekkel az aszályos időszakokat át lehetne vészelni. Égetően nagy szükség van az újraerdősítésre is, hiszen a növényzet párologtatása kiegyensúlyozottabb időjárást eredményezhet, az eső szempontjából mindenképpen. 

lead kép: newshub.co.uk