2023. szeptember 23. szombat
Tekla

Vízhiány a világon

2021. március 29., 14:00
Vízhiány a világon

A víz világnapja alkalmából a témában érintett uniós biztosok közös nyilatkozatot adtak ki, melyben erősen kiemelik, hogy a víz olyan érték, melyet nem lehet pótolni, így minden egyes cseppje sokat számít. 

Vízgazdálkodás 

A klímacélok elérése mellett az Unió kiemelten kezeli a víz kérdését is. Ennek oka pedig egyszerűen az, hogy nem áll belőle rendelkezésre korlátlan mennyiség, legalábbis a tiszta, iható vízből biztosan nem. Igaz, ezt nem először mondják, de az ivóvízhiány bizony egyre jobban fojtogatja az országokat szerte a világon. 

kép: Wikipedia

Hazánk “víznagyhatalom” - ahogyan sokan emlegetik, de ez sem ment meg minket attól, hogy az eltűnőben lévő víz éreztesse a hatásait itthon is. Idehaza megjelent egy új fogalom, az ideiglenes víztest, mely az olyan folyamokat jelöli, ahol a víz nincsen jelen egész évben. És most nem éppen csak csörgedező patakocskákról van szó. 

A világ számos nagyvárosában a vízhiány kezd a mindennapok részévé válni. India számára a víz már rég komoly értéket képvisel, de mára megértette értékét Fokváros is. De nem is olyan sokkal ezelőtt Belgium is kénytelen volt vízkorlátozásokat bevezetni, míg Ausztráliában a víz már olyan érték, hogy annak lopása is bekerült a kriminalisztikai gyakorlatba. 

És akkor a rideg tények: a vízhiány jelenleg az emberiség negyedét érinti, azaz mintegy 2 milliárd ember számára a tiszta, iható víz olyan luxus, melyet nem engedhetnek meg maguknak akármikor, amivel komolyan gazdálkodniuk kell, ne adj’ Isten olyan luxus, melyet nem érhetnek el. 

 

 

 

Gond a víz? 

A vízhiány nem csak abból a szempontból problémás, hogy az életben maradás alapfeltételeként elérhető kellene legyen minden ember számára. Éppen ez a tulajdonsága teszi hihetetlenül értékessé, vagyis a vízhiány bizony társadalmi destabilizációt is okoz. 

 

kép: siaivo-Depositphotos

Arról már nem is beszélve, hogy az olyan javakért, melyek ritkák, vagy feltétlenül szükségesek az emberiség hajlamos háborúkat indítani, és ennek lehetősége most is a fejünk felett lebeg. Bár ezeket a sorokat leírni, vagy olvasni is sokkal egyszerűbb Európa közepén, ahol a csapból mindig folyik a tiszta víz, az életvitelünk mellett ez már nem lesz sokáig így. 

lead kép: sites.manchester.ac.uk

Ezek is érdekelhetnek