2022. október 4. kedd
Ferenc

Csak minden másnap kaphatnak vizet az otthonok Kína egyes részein a szárazság miatt

2021. február 19., 08:00
Csak minden másnap kaphatnak vizet az otthonok Kína egyes részein a szárazság miatt

Az utóbbi időben inkább arról szóltak a hírek, hogy milyen extrém heves esőzések pusztítanak világszerte. A szélsőségessé váló időjárás azonban a másik oldalról is támad, vagyis az aszályokkal is számolni kell majd.  

kép: The Paper 澎湃新闻

Most éppen Kína van terítéken, pontosabban a déli és a keleti vidékek. A Jangce - mely az egyik legfontosabb vízforrása a régiónak - tavaly óta 50-80%-kal kevesebb csapadékból “gazdálkodik”, ami természetesen hatással van az emberekre is. 

kép: Pexels

Jelenleg mintegy 500 000 hektárt érint a szárazság, és 330 000 ember vízellátása került komoly veszélybe. A helyi hatóságok ennek megfelelően kénytelenek voltak korlátozni a vízhasználatot. 

 

 

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az otthonok vízellátását minden másnap leállítják, azokat a vállalkozásokat pedig, melyek nagy mennyiségű vizet használnak, de nem alapvető szükséglet a működésük, egyszerűen leállították. 

kép: David Paulk 波大卫

Sajnos a vízhiány állandósulhat is a bolygón, hiszen az édesvíz olyan kincs, melyet egyelőre nem tanultunk meg kellően értékelni, és amelyet a klímaváltozás nagyon rosszul érint. A mostani szárazság egyes területeken 50 éve nem látott méreteket ölt Kínában, és már most mintegy 2,4 millió embert érint. 

kép: David Paulk 波大卫

lead kép: David Paulk 波大卫

Ezek is érdekelhetnek