2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien

Végre egy napelem a kocsira, amivel nem lesz katlan az autóban sem

2020. április 19., 12:00
Végre egy napelem a kocsira, amivel nem lesz katlan az autóban sem

Elektromos autó álló töltése? Vagy kúton, vagy napelemekkel. Ez utóbbi lenne a legtökéletesebb megoldás, de a gyakorlati kivitelezéssel van némi gond, és csak az egyik az, hogy nem sok gyártó vállalja be. 

Miért nem ok? 

Mi bajunk lehet abból, ha az elektromos autó teteje napelemekkel van ellátva? Semmi, csak hasznunk származik belőle. Az autó stabilitásán nem változtat, a megjelenése sem rossz, és rengeteget lehet vele spórolni. Mégsem él ezzel a lehetőséggel túl sok gyártó, konkrétan elenyésző számban találkozhatunk napelemmel felszerelt autókkal. 

kép: freenews.live

Ennek oka egyszerű. Ha valahol megállunk, akkor a józan észtől vezérelve igyekszünk azt árnyékban tenni. Ha otthon parkolunk, akkor pedig lehetőségeinkhez mérten zárt helyen, tető alatt áll az autó, hogy védjük. Senki nem szeret egy kellemes séta, vagy egy fárasztó munkanap után arra érni az autójához, hogy a műszarfalon csücsülö kedves kis műanyag figurák egybeolvadtak az autóval, és csak rezgő szemeik jelzik, valamikor többek voltak egy színes pacánál. Akkor, amikor a napon egy autóban akár 70-80°C is lehet, akkor mindenki igyekszik óvni a járművét a naptól. Így azonban a töltés sem megoldható legalábbis olyan hatásfokkal, amilyenre szükség lenne, biztosan nem. 

 

Árnyék és napelem 

Hogyan lehetne az árnyékot és a napelemet kombinálni? Nyilván úgy, ha maga a napelem árnyékolná a kocsit. Erre jutott a Gazelle Tech nevű startup is, mely egy nagyon elmés megoldással állt elő. Egy nagy napelemes panelt hurcibálni nem kényelmes, sok helyet igényel és ront a menettulajdonságokon is. Vagyis muszáj lesz összehajtani. 

kép: freenews.live

Ez nem lehet gond akkor, mikor már vékony, rugalmas filmrétegre is képesek vagyunk napelemet nyomtatni. Ha pedig autó, akkor az egyik legrégebbi óvó megoldást kell továbbgondolni. Így született meg a napelemes ponyva, mellyel le lehet takarni a napon hagyott autót, így az energiatermelése megoldott, és mégsem sül meg benne a tojás. Ráadásul a ponyva összehajtható, a csomagtérben kis helyet foglal, vagyis a megoldás ideális. Persze a nagyüzemi gyártásra most is várni kell még egy keveset, de remélhetőleg nemsokára már ezzel takarhatjuk a kocsikat. 

lead kép: medicalnewstoday.com

Ezek is érdekelhetnek