2023. szeptember 25. hétfő
Eufrozina, Kende

Top 3 gyorsan növő fa, melyek alá behúzódhat kánikula esetén 

2020. június 13., 14:00
Top 3 gyorsan növő fa, melyek alá behúzódhat kánikula esetén 

A nyári hónapok sokak számára olykor igen nagy kellemetlenséget jelentenek, főleg azoknak, akik rosszul viselik a nagy hőséget. Hogy a kertből ne kelljen mindig visszaszorulni a négy fal közé, esetleg bekapcsolni a légkondit, ezzel terhelve a bolygót és a pénztárcánkat, adunk pár tippet, milyen fákat ültessen, hogy egy kis árnyékot adhassanak. 

Császárfa 

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvend a császárfa, melyet egzotikus megjelenésének, gyönyörű virágainak és gyors növekedési ütemének köszönhet. Ha mindez nem lenne elég, ellenálló és jól viseli az átmeneti szárazságot is. Egyetlen hátránya, hogy bár virágai csodaszépek, sajnos csak későn, több éves korában kezd virágozni. Mint említettük, gyors növekedésű, ám hogy ez megvalósuljon, rendszeres öntözésre van szükség, valamint arra, hogy a környékén javítsuk a trágyázással/komposztfölddel a talaj minőségét. Fiatalabb korában érdemes óvni a fagyoktól takarással. 

kép: kertesz.blog.hu

Létezik egy másik változata, a fagytűrő császárfa, mely az egyik leggyorsabban növő fa, és pár éven belül óriásira is nőhet. Hatalmas leveleinek köszönhetően alatta kellemes árnyékot ad, így a nagy kánikulákban jó barátunk lehet. Széndioxid-elnyelő képessége is kétszerese a hagyományos fákénak gyors növekedése miatt. 

 

 

Szomorúfűz 

Talán az egyik legjobb árnyékot adó fa az a szomorúfűz, mely alá előszeretettel helyeznek kerti kávézó asztalokat, székeket. Vizek partján gyakran találkozni vele, ám a kertekben is remekül megél, ha kielégítjük fény-és vízigényét. Igen gyorsan nő (évente akár több métert is) és remekül bírja a metszést, így formázhatjuk is. Lomhullató, ám már kora tavasszal rügybe borul és hozza a zöldellő leveleit. Fontos, hogy közvetlenül trágyázni nem szabad, inkább kevert földdel javítson a talaj minőségén, máskülönben könnyen kiéghet! 

kép: orchideahun.cafeblog.hu

Fehér akác 

Szintén gyors növekedésű és igen szapora fa, mely gyönyörű, csüngő, fehér virágokkal rendelkezik. Talaj tekintetében nem válogatós, ugyanúgy kinő laza, homokos, szikes talajon is. A meleg, napos területen érzi a legjobban magát, és jól tűri a szárazságot is. Bár május második felében van a virágzása, ám előfordulhat, hogy ősz elején másodvirágzáson esik át (a hiedelem szerint ez arra utal, hogy hosszú ősznek nézünk majd elébe). 

 lead kép: ma7.sk

Ezek is érdekelhetnek