2023. február 4. szombat
Csenge, Ráhel

Több ezer vadállatot kell áttelepíteni Zimbabwében az aszály miatt

2019. november 16., 11:00
Több ezer vadállatot kell áttelepíteni Zimbabwében az aszály miatt

Zimbabwét is elérte a súlyos aszály miatti cselekvési kényszer. Az ország egyik legnagyobb vonzereje a vadvilága, nem csoda hát, ha mindent megtesznek azért, hogy ne essen benne végzetes kár. 

Afrika 

A forró kontinens nincsen túl jó helyzetben. Sajnos évek óta komoly aszállyal küzdenek egyes területek, melyek olyan méreteket öltenek, amiket mi, itt, Európában nem is igazán fogunk fel. Dél-Afrika egyes területein olyan is előfordul, hogy 5 éve nem esett egyetlen csepp eső sem. Kenya, Zimbabwe és egy sor másik ország pedig már-már ott tart, hogy az emberek vízkészleteinek biztosításán kívül nem képes vizet juttatni sehova sem az eső hiánya miatt. 

kép: bbc.com

Ez pedig borzalmas következményekkel járhat, hiszen vízre nem csak az embernek, hanem szinte minden ismert életformának szüksége van. Afrika igai vonzereje a turisták számára pedig egyértelműen a lenyűgöző vadvilág, aminek így akár búcsút is lehet mondani. 

Vadmentés 

Zimbabwe is látja ezt a helyzetet, és meg is kezdte 2000 impala, 50 bivaly, két oroszlánfalka, 40 zsiráf, afrikai vadkutyák és 600 elefánt áttelepítését a Save Conservancy rezervátumból. Erre azért van szükség, mert az ország délkeleti területén húzódó területen az aszály olyan mérteket öltött, hogy a meglévő víz már nem képes eltartani a vadállományt. Az állatokat három másik védett területen osztják el. 

kép: theanimaladventurepark.com

De ez sem old meg minden gondot, hiszen az ország legnagyobb nemzeti parkjában, a Hwange-ban 120 elefánt pusztult el az utóbbi néhány hónapban a víz és élelemhiány miatt. A fenntartók artezi kutakból igyekeznek pótolni az itatók vízkészletét, ezért igen mélyre is lefúrnak, de a gondot ez sem fogja megoldani. 

Az aszály oka egyrészt ciklikusság, másrészt viszont a klímakatasztrófa, mely a szárazság mértékén is dósokat tol. A csapadékeloszlás helyreállásához a természet helyreállítására lenne szükség, hiszen a hatalmas erdőségek a párologtatásukkal az egész bolygó esőeloszlásába és mennyiségébe beleszólnak.  

lead kép: azamara.com

Ezek is érdekelhetnek