2023. szeptember 23. szombat
Tekla

Mindent megöl az ipari mezőgazdaság

2019. november 11., 12:00
Mindent megöl az ipari mezőgazdaság

Már egy ideje hallhatjuk egy-két szakember szájából, hogy komoly gondok vannak a mezőgazdasági gyakorlatunkkal. De nem csak a miénkkel, hanem az egész EU, és az iparszerű mezőgazdaságot folytató területek mindegyikével. Most azonban ezt már tényként lehet kezelni. 

2500 szaktekintély 

Az EU számára most nyílt levélben küldte meg 2500 kutató egybehangzó megállapítását, melyben rámutatnak arra, hogy az iparszerű mezőgazdaság közvetlenül felelős a biodiverzitás magas fokú hanyatlásáért. Ez pedig nem vicc, hiszen hatalmas szerepe van a rendszerben, többek közt a növények fenntartásában is. Éppen ezért a kutatók felszólítják az EU-t, hogy azonnal változtasson a mezőgazdasági művelési gyakorlatán, mielőtt túl késő lesz. 

kép: ucsusa.org

A dolog nem légből kapott, és nem csak azért, mert 2500 szakember aláírása került a dokumentumra. Sajnos látható a tendencia, hogy mióta az ember iparszerű művelés alá vonta a földeket, az itt élő madárfajok 55% os egyedszám csökkenést mutatnak. De az elmúlt 25 évben az itteni rovarfajok egyedszám csökkenése még drasztikusabb volt, eléri a 76%-ot.  

A kutatók azt is kiemelik, hogy ha az EU - és nem mellékesen a világ - nem változtat a mezőgazdasági gyakorlaton, méghozzá gyorsan, akkor ez a tendencia tömeges kihalásokhoz fog vezetni, méghozzá igen rövid időn belül.

Eltűnő természet, vagy élelem 

Az ipari léptékű mezőgazdaság nem véletlenül kelt életre, hiszen egyre több éhes szájat kell etetni, amit a hagyományos módszerek segítségével nem lehet megvalósítani. Legalábbis azzal a gyakorlattal, ahogyan az élelmiszereinkhez állunk, biztosan nem. 

Jelenleg ugyanis a “csúnya” zöldségek és gyümölcsök el sem érhetik a vásárlókat. Ha a termék nem felel meg a kívánalmaknak, egyből megy a kukába. Ráadásul a vevők sem figyelnek annyira, hogy mekkora mennyiségre is van szükségük, így kilószám dobáljuk a kukába az élelmiszert. Sokan hiszik, hogy ez a kis pazarlás még elfér, de sok kicsi sokra megy, így gyakorlatilag a világon megtermelt élelmiszer harmada (!) a kukában végzi! 

kép: frontiergroup.org

Az intenzív mezőgazdaság ilyen formában nem működhet tovább, hiszen a hatalmas, homogén táblák tönkre teszik a talajt, és az év nagy részében búvóhely és élelem nélküli kietlen pusztaságok az állatok számára. Mindenképpen meg kell találni azt a megoldást, mellyel elegendő élelmiszert tudunk termelni, és amely az élettereket és a talajt sem pusztítja el, aminek következtében nem halnak ki a fajok, és nem műtrágyázzuk agyon a területeket, komoly ökológiai katasztrófákat kiváltva a környező vizekben is. Ennek pedig az egyik első lépése bizony az asztalainkon kezdődik, a tudatos étkezéssel, és a pazarlás teljes megállításával! 

lead kép: pocketmags.com

Ezek is érdekelhetnek