2023. március 23. csütörtök
Emőke

Rekord mennyiségű hó Kanadában

2020. december 2., 08:00
Rekord mennyiségű hó Kanadában

Igazából szinte már csalódást okozna 2020, ha a havazásban nem hozna rekordokat. Sajnos azonban most sem kell félteni az idei évet, Labradorban megérkezett az első, hóhoz kötődő rekord is. 

kép: Philip Earle

Bár Kanadának ez a része - illetve egész Kanada - hozzászokott a hóhoz, a mennyiség sem nagyon lep meg senkit, az azonban, hogy ez mennyi idő alatt érkezik, már egészen más kérdés. 

kép: Rodney Barney kép

Számunkra szinte elborzasztó mennyiség, 75 cm hó hullott egy két napos hóviharban a területre. Ez a második legnagyobb mennyiségű havat hozó vihar, mely valaha a területre érkezett (a rekorder 91 cm fehér leplet hozott) 

 

 

 

A hatalmas mennyiségű hó tehát nem szokatlan, az azonban igen, hogy a vihar egy pontján olyan intenzívvé vált a havazás, hogy egyetlen óra alatt akár 10 centi havat is terített a földre. Ez ugyan nagyon szép, de kifejezetten veszélyes is, hiszen a látótávolság erősen lecsökken, ami komoly kihívást jelent a közlekedésben. 

kép: Denise Earles twitter

A havazás miatt járatokat töröltek a helyi reptereken, utakat irodákat és iskolákat is le kellett zárni. Ebben az is közrejátszott, hogy a havazás nem az a kellemes, igazán szép, hulló pelyhek tánca volt, melyet mindenki szívesen csodál az ablakból, hanem egy vihar része, melyben 80-90 km/h-ás szél is jelen volt. 

kép: Denise Earles twitter

lead kép: Denise Earles twitter

Ezek is érdekelhetnek