2023. szeptember 23. szombat
Tekla

Pár nap különbséggel követi a havazás a tűzvészt Kaliforniában

2020. november 19., 08:00
Pár nap különbséggel követi a havazás a tűzvészt Kaliforniában

Hónapokon át cikkeztünk róla, hogy a rekord meleg és tűzvészek sokasága pusztít Nevada és Kalifornia államokban. Egyre másra dőltek meg a hőmérsékleti csúcsok, és a meleg következtében fellángoló tüzek is soha nem látott nagyságú területet perzseltek fel. Most azonban a kocka fordulóban van. 

kép: Sierra-at-Tahoe

A meleg helyett egy kiterjed rendszer hideget szállít a területre, és nem is akármilyent. Észak-Kalifornia egyes területen fagyra figyelmeztetnek a szakemberek, a növények és a fedetlen vízvezetékek téliesítését javasolják. Ugyan ez a helyzet Nevada államban is. 

kép: Tahoe Weather twitter

Egyes helyeken a hőmérséklet rekordmélységbe süllyedt, ilyenkor ugyanis nem megszokott a 10°C körüli hideg. És persze a hideggel együtt a hó is sok helyen megérkezett. 

 

 

 

Tény, hogy Nevada sípályáin ilyenkor szokott érkezni az első hó, vagyis ez azért senkit nem lepett meg, elvégre november van. A mennyisége azonban már szokatlanul nagy volt, a helyiek ebben is rekordokat emlegetnek. Számszerűsítve ez néhol 45 cm-nyi havat is jelentett. 

kép: ktla.com

A magasabb tájak pedig a fagyokat sem úszták meg, néhol ugyanis nulla alá süllyedt a hőmérő higanyszála, mely fennakadásokat okozhat a közlekedésben is – erre is külön felhívták a szakemberek a figyelmet. 

kép: Morning-Mammoth Mountain Ski Area via AP

lead kép: Morning-Mammoth Mountain Ski Area via AP

Ezek is érdekelhetnek