2023. február 1. szerda
Ignác

Párizsban utat tör magának a hidrogén

2021. február 1., 16:00
Párizsban utat tör magának a hidrogén

A nagyvárosok levegője egyre rosszabb, hiszen egyre több az ember, a ház, az autó, és egyre kevesebb tér jut a növényzetnek, mely kétségbeesetten próbál javítani valamit a helyzeten. A megoldás drasztikus lesz, de láthatóan vannak olyan metropoliszok, amik hajlandóak tenni az élhető környezetért. 

kép: introducingparis.com

Párizs 

A divat, a szerelem és a történelem kedvelői is nagyon szívesen utaznak a francia fővárosba, aminek már eleve is milliós lakossága van. Vagyis elképesztő embertömeg hömpölyög benne, rengeteg autóval, ami a levegő minőségére nézve nem éppen jó dolog. Anne Hidalgo változtat is, serényen, bár intézkedései a város autós társadalmában nem népszerűek. A rakpart lezárása, Champs Elysées átalakítása, parkosítása, vagy éppen a 30 km/h-ás sebességkorlátozás a városban sokkal inkább kedvez a környezetnek és a gyalogosoknak, mint az autósoknak, de kétségtelenül tisztábbá, élhetőbbé teszi a várost. 

 

2030-ra már benzines autóval sem lehet majd behajtani a városba, sőt, a diesel üzemű járműveknek már 2024-től útilaput kötnek a kerekére. Ráadásul ebben az évben Párizs olimpiát is rendez, melynek egyik jelmondata a fenntarthatóság lesz. 

HysetCo. nevű francia vállalat, melynek anyacége a Toyota azt tervezi, hogy egy kicsit megtolja a 2024-es olimpia környezetvédelmi szekerét. Erre pedig egészen pontosan 80 millió eurót áldoznának. Hogy mire kell ez a hatalmas összeg? Taxis céget venni. 

kép: discoverwalks.com

Persze ez még nem lenne környezetbarát lépés, de az már igen, ha az említett cég, a Slota Groupo 600 diesel üzemű autóját hidrogén hajtásúra cserélik. És ez még csak az első lépés, a HysetCo. 10 000 taxist igyekszik meggyőzni arról, hogy 2024-re váltsanak hidrogén üzemre. Ehhez a meglévő töltőállomásokat is fejlesztik, ráadásul tény, hogy a hidrogén üzemű autók fenntartása, tankolása és hatótávja sem különbözik a benzinesekétől, azaz a terv sikerére jó esély lehet, ha az autóváltást a cég támogatja valahogy. Ez pedig igencsak nagy előrelépés lenne Párizs számára, hiszen a hidrogénüzemű autó csupán vízgőzt juttat a levegőbe, semmi mást. 

lead kép: viator.com

Ezek is érdekelhetnek