2023. január 31. kedd
Marcella

Párizs klímavészhelyzetet hirdetett

2019. július 13., 11:00
Párizs klímavészhelyzetet hirdetett

A párizsi klímaegyezmény egy olyan hajó, melyen hatalmas luk tátong. Ha teszünk érte, akkor a hajó stabilan a vízen maradhat, a vállalások teljesíthetőek. Ha azonban nincs meg az akarat, akkor a hajó elsüllyed, a bolygónk katasztrófával kénytelen szembenézni. 

Párizs 

Ez az a klímaegyezmény, melyben a világ országainak zöme vállalásokat tett arra vonatkozóan, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátását mérséklik, és arra, hogy a globális felmelegedés mértékét 2°C-ban maximalizálják az iparosodás előtti mértékhez képest. 

kép: bbc.com

Sajnos ebben az egyezményben már nem kíván részt venni az USA - bár tagállamai egyen két jelezték, hogy a vállalásaikat betartják, annak ellenére, hogy Trump elnök eltökélt a kilépés mellett. A politikai akarat azonban rendre hiányosnak bizonyul, nem csak az USA oldaláról. Politikai tenni akarat nélkül pedig az egyes emberekre, a civil összefogásokra hárul a feladat, hogy tegyenek végre valamint a klímakatasztrófa ellen. 

Nyomásgyakorlás 

A politikára azonban szükség van, éppen ezért a tenni akarók igyekeznek nyomást gyakorolni a felsővezetésre. Ennek megfelelően most Párizs is klímavészhelyzetet hirdetett. A francia fővárosban klímaügyi akadémiát is létre kívánnak hozni, valamint egy állandó szakértői tanácsot is, melyhez környezetvédelmi kérdésekben lehet fordulni. 

Nem Párizs az első, és nem is az utolsó, aki klímavészhelyzetet hirdet, és így kíván nyomást gyakorolni, a listán szerepel Vancouver, London vagy éppen Bázel is. 

kép: frometowncouncil.gov.uk

A városoknak azonban önmaguknak is tenni kell a helyzet enyhítése érdekében. Ezt tudja Anne Hidalgo is, Párizs polgármestere, aki több környezetvédelmi intézkedést is bejelentett. Ezek között az autóforgalom csökkentése is szerepel, mely már nagyon időszerű, illetve az Eiffel torony környékének erőteljes zöldítése is tervben van. 

Mindezen intézkedések nagyon jók, de azért azt sem szabad elfelejteni, hogy közelednek a választások, vagyis ezek egyelőre csak ígéretek. Bár a polgármester több kezdeményezést is indított a zöldebb Párizsért, az ígérgetési hullámot erősen generálja a választási kampány is. a meghirdetett programok megvalósulása így azért nem áll olyan stabil lábakon, mindenesetre biztató, és követendő példaként áll más városok előtt is. 

lead kép: france24.com

Ezek is érdekelhetnek