2023. január 29. vasárnap
Adél

Ősszel, sőt, télen se feledkezzen meg a madáritatókról!

2020. szeptember 5., 14:00
Ősszel, sőt, télen se feledkezzen meg a madáritatókról!

Madáritató pet palackból 

pet palackok a legkörnyezetszennyezőbb anyagok közé tartozik, hiszen kb. 450 év a lebomlási idejük. Sajnos a legtöbb ital ilyen palackokban kapható, így óriási mennyiség halmozódik fel belőlük. A legideálisabb az lenne, ha egyáltalán nem is vásárolnánk meg ezeket a termékeket, ám ha ez nem megoldható, akkor próbáljuk meg újrahasznosítani, hogy ne a szeméttelepen végezze. Az egyik ilyen lehetőség, hogy madáritatót készítünk belőlük. Mutatjuk, hogyan! 

 Hasznosítsa újra! 

Még mielőtt rátérnénk a madáritatóra, ejtsünk pár szót arról, otthonunkban miként lehetne újrahasznosítani a pet palackokat. Készíthetünk belőlük a kertbe csepegtetőt, madáretetőt, ágyásszegélyt, gyerekeknek tárolót, tolltartót, pénztárcát, felhasználhatjuk ültetésre, palántázhatunk bennük, kis kreativitással alkothatunk díszeket stb.

kép: backyardbirds.co.nz

A variációk száma végtelen, hiszen vághatjuk, díszíthetjük, festhetjük, ragaszthatunk rá, kilyukaszthatjuk. Éppen azért, ha csak lehet, hasznosítsa újra a kiürült pet palackokat, ezzel is védheti a környezetét. 

 

 

Így készítsen madáritatót 

Pet palackból madáritatót is készíthet, és csupán pár hozzávalóra van szükség. Válasszon egy alátétet (pl. egy cserépalátétet), majd ragassza a közepére a palack kupakját. Miután megszáradt fúrjon rajta egy lyukat, hogy oda tudja csavarozni a kupakot (úgy még tartósabb), és egy anyával zárja le. A palack nyakát lyukassza ki pár helyen, hogy ki tudjon belőle folyni a víz. Utána már csak meg kell tölteni, és a kupakot rácsavarni.  

kép: songbirdgarden.com

Nem muszáj pet palackot használnia 

Ha nem akarja pet palackból elkészíteni a madáritatót, más lehetőségek is rendelkezésre állnak. A legegyszerűbb, ha egy cserép alátétet, vagy egy régebbi tálat, mélyebb tányért használ erre a célra, amit akár egy farönkre is rátehet, de készíthet kis emelvényt régi cserepekből is. Ezeket, ha szeretné, díszítheti, megfestheti, hogy mutatósabb legyen.  Az itató tányért akár fel is függesztheti valahova (ekkor a széleket kb. 3 ponton fúrja meg, és húzzon át a lyukakon kötelet vagy láncot). 

lead kép: songbirdgarden.com

Ezek is érdekelhetnek