2023. április 2. vasárnap
Áron

Össze tudunk fogni a koronavírus ellen, menni fog a klímakatasztrófa ellen is!

2020. április 5., 12:00
Össze tudunk fogni a koronavírus ellen, menni fog a klímakatasztrófa ellen is!

Nagyon sokan és nagyon sokszor teszik fel azt a kérdést: lehetséges egyáltalán a tiszta energiájú jövő egy olyan korban, amikor minden a pénzügyi siker körül forog? A választ megadni igencsak nehéz, tekintve, hogy ehhez az kellene, hogy egy klímakatasztrófát már a múltban letudjunk, és lássuk, hogyan is reagált rá az emberiség 

A koronavírus azonban most erre is némi rávilágítást ad. Sok szempontból tette a világot laborrá a járvány. Láthatjuk, hogy mennyit jelent a közlekedés károsanyag - kibocsátása, ahogyan azt is, hogy lényegesen több munkakör oldható meg távmunkában, mint azt eddig hittük. Láthattuk, hogy a természet gyorsan magához tér, ha az ember kissé hátralép, de vajon mi emberek tanulunk-e a hibáinkból, képesek vagyunk-e az önzetlenségre és az összefogásra? 

kép: ec21.com

Hiány 

Jelenleg a világon az egyik legértékesebb anyaggá a kézfertőtlenítő lépett elő, ahogyan a legkeresettebb ruhadarab a szájmaszk lett, gépből pedig természetesen a lélegeztetőgép. Ezzel nem is nagyon lehet versenyezni, de a gond nem is ezek népszerűsége, hanem az, hogy egyszerűen nincsen belőlük elég. A gyártók ugyanis nem arra vannak berendezkedve, hogy milliárdok számára biztosítsák a napi ellátást ezekből a kiegészítőkből, vagyis képtelenek kielégíteni a jelentkező igényeket. Ez pedig csak tovább fokozza a pánikot és az irgalmatlan felvásárlást, hiszen ha valahol valamiből megjelenik pár darab, akkor is kartonszám igyekeznek megvásárolni az emberek. 

 

Most fogjunk össze 

A kérdés, hogy képesek vagyunk-e az összefogásra a bolygóért és egymásért? Nos, a válasz szívmelengető igen, hiszen most, a járványban is képesek vagyunk rá. Nem is egy parfüm és alkoholos ital gyártó jelezte, hogy átáll a kézfertőtlenítők gyártására, mivel abból egyszerűen nincsen elég. Sőt, az olyan divatnagyágyúk is, mint a Prada, az Yves Saint Laurent, vagy éppen a Louis Vuitton mind szájmaszkok gyártásába kezdtek. De itt nem áll meg a sor, hiszen például a Rolls Royce, a General Motors, a Ford vagy az Airbus is orvosi eszközöket kezdtek gyártani, többek közt lélegeztetőgépeket. 

kép: pinterest.com

Vagyis igen, képesek vagyunk az összefogásra, és még azzal sem lehet ezt elrontani, ha rávilágítunk, hogy ebből azért bevétele is van a cégeknek. Hiszen a klímakatasztrófa elleni fellépés is igencsak jövedelmező lehet, és nem csak rövid, hanem hosszabb távon is. 

lead kép: nairobifashionhub.co.ke

Ezek is érdekelhetnek