2023. január 30. hétfő
Gerda, Martina

Kizöldült a bolygó!

2019. március 12., 16:00
Kizöldült a bolygó!

A tudósok a műholdak segítségével folyamatosan monitorozzák a Föld felszínét. Rengeteg adatot lehet így kinyerni, többek között jól nyomon követhető a globális felmelegedés okozta változások sora is. egy közelmúltban végzett ilyen felmérés azonban most érdekes eredményeket hozott.

A legnagyobbak

A világon szinte mindenhol irtják az emberek az erdőségeket. Ennek oka a fagazdálkodás, a lakóhelyek kialakítása, vagy a mezőgazdaság. Összefoglalva a pénz. A legnagyobb erdőirtások többek közt Indiában, Kínában, vagy az Amazonas medencében vannak, de a tajga is erősen veszélyeztetett terület.

kép: chinadialogue.net

Sajnos a klímaváltozás során rá kellett jönnünk, hogy saját fejfánkat vágjuk ki az erdőségekkel. A globális felmelegedés egyik legerősebb motorja a szén-dioxid kibocsátás. A gond a levegőben lévő co2-vel van, mely egyre több, így üvegházhatást vált ki a bolygón. Mindemellett a több co2 láncreakciót is elindít, mely során melegszenek a tengerek, amik szén-dioxid elnyelő képessége így csökken, megvastagodnak a növények levelei, így azok sem képesek ugyanannyit elnyelni ebből az anyagból, mint előtte.

A levegő co2 tartalmának csökkentése komoly fejtörést okoz a tudósoknak, mivel nem csak nem egyszerű a dolog, de ha találnak is rá megoldást, az is elképesztően drága. A világunkat a pénz mozgatja, ezt lehet szeretni, vagy utálni, de tény, hogy csak azokkal a megoldásokkal foglalkozunk érdemben, mely kifizetődő számunkra. Jelenleg tehát a légköri co2 csökkentésének egyetlen lehetősége az, ha erdősítésbe fogunk, méghozzá igen nagyba.

20 év

Azt tudjuk, hogy a klímaváltozás hatásai nyomon követhetőek a műhold képeken. Azt is tudjuk, hogy egyre kevesebb a zöld folt ezeken a képeken köszönhetően az eltűnő erdőségeknek. A friss képek vizsgálata azonban meglepte a tudósokat.

Arra az eredményre jutottak, hogy a Föld ma zöldebb, mint 20 évvel ezelőtt. Ezt annak az intenzív zöldítési programnak köszönhetjük, melyek India és Kína folytat. Az erdőtelepítések és az átgondolt mezőgazdasági termelés eredményeképpen a két terület üde zöld foltként kezd kitűnni a műhold képeken. India rekordméretű erdősítési eljárásai során egyszerre akár 50 millió fát is elültetnek az emberek, és e mögött Kína sem kíván lemaradni.

kép: m.dailyhunt.in

Szerencsére az erdősítésben Európa sem áll olyan rosszul, de eredményei nem annyira látványosak, mint a két említett hatalmas országé. A játszmában azonban sajnos egyelőre vesztésre áll az Amazonas medence, ahol még mindig folyamatosa a zöld területek zsugorodása, így sokkal erőteljesebb, nemzetközi összefogás és nyomásgyakorlás szükséges ennek megállítására, és visszafordítására!

lead kép: inhabitat.com

Ezek is érdekelhetnek