2023. június 3. szombat
Klotild

Ökológiai katasztrófa történt Kamcsatkán

2020. október 15., 16:00
Ökológiai katasztrófa történt Kamcsatkán

Ökológiai katasztrófával kénytelen szembesülni a Kamcsatka-félsziget, Oroszország egyik turisztikailag is jelentős területe. A probléma a vízben van, és erre elsőre a szörfösök jöttek rá, akik a tengerből kisétálva kémiai égés nyomaira lettek figyelmesek a bőrükön, a látásuk homályossá vált és néhányuknál igen magas láz is jelentkezett. 

kép: Газеты.Ru

Az emberek meggyógyultak, a tengeri lényeknek azonban nem volt ilyen szerencséje. A partokon tömegesen lehet találkozni a polipok, tengeri csillagok, sünök és kagylók tetemeivel. A búvárok vizsgálatai alapján a tengerfenéken a nagyobb állatok tetemei is megtalálhatóak, köztük fókák, nagyhalak is nagy számban. 

 

 

 

 

A Greenpeace Oroszország ökológiai katasztrófát emleget, amin nem is lehet csodálkozni. A vizsgálatok szerint a part egy 40 kilométeres szakaszán történt egyelőre ismeretlen eredetű szennyezés következtében a tengerfenék lakóinak 95%-át elpusztította. 

kép: theins.ru

A kormány a környezetvédelmi szervezetek felszólítására vizsgálatba kezdett. Azt már most kijelentették, hogy egyetlen hajó sem folytatott katonai gyakorlatot a környéken. A lehetséges tettesek közt a média a kormányon kívül a katonaságot is megnevezi. Mivel a vízben a kőolaj-vegyületek és a fenol (egy erősen mérgező anyag) koncentrációjának négyszeresét mérték- mely hivatalos adat -, így az sem elképzelhetetlen, hogy egy tankerhajó szivárgása okozta a katasztrófát. 

kép: bloknot.ru

lead kép: Анна Стрельченко - Greenpeaceru

Ezek is érdekelhetnek