2022. június 26. vasárnap
János, Pál

Műanyagmentesen az iskolában is

2020. október 18., 16:00
Műanyagmentesen az iskolában is

A műanyagok közül az a legjobb, amelyik nincs. Ez azért is igaz, mert előbb vagy utóbb minden legyártott műanyag a kukában végzi. Hiába az újrahasznosítás, ha még egy termék olyan szerencsés is, hogy bekerül a rendszerbe, egy idő után már nem lehet többször ismételni a folyamatot. 

Hol kezdjük? 

Az érzékenyítés témája az utóbbi napokban erősen előkerült. Érzékenyíteni azonban szükséges, főleg abban az esetben, ha a műanyagokról van szó, melyekkel a gyerekek is már születésüktől találkoznak, és azok tökéletesen a részeivé válnak a mindennapjaiknak. Mikortól pedig már tényleg hathatunk az értelmükre a természetvédelem terén, addig a műanyagok használata teljesen mindennapos lesz. 

 Egyszerű példa: az iskolában a mappák műanyagból vannak, a füzetborító szintén, de még a hegyező és a tolltartó is részben műanyag. A ceruzákban is szerephez jut, az ecsetek sokszor 100%-ban műanyagból készülnek. Pedig ennek nem kellene feltétlenül így lennie. 

 

 

 

Másképp 

A kaliforniai Wisdom Supply Comany alapítói - két hölgy - úgy érezték, itt az ideje megállítani azt a folyamatot, melyben a műanyagok a boltok polcairól gyakorlatilag egyenes úton jutnak el a tengerekbe. Erre pedig a legalkalmasabb területnek az iskolákat, irodákat ítélték. 

Létrehozták azt a termékcsaládot, mely egyetlen ponton sem tartalmaz műanyagokat, legyen szó az ecsetekről, hegyezőkről, tolltartókról vagy akár a mappákról. A tollakat ón dobozban lehet szállítani, a ceruza újrahasznosított papírból készül - ahogyan a füzetek vagy a mappák is. Műanyagnak helye nincs. Sőt. A mappák esetében arra is figyeltek, hogy ha nagyon elhasználódik, akkor egy csavarhúzó és 2 perc ráfordítás kell ahhoz, hogy a fém részeket levegyük, és áttegyük egy másik mappa alapra. 

A cég kezdőcsomagokat is kínál kisiskolásoknak, egyetemistáknak de akár irodai felhasználásra is. A csomagok után pedig ajándék pontok járnak, amiket később beválthatunk termékekre, vagyis a beszerzés nekünk is gazdaságossá válik, és a Földnek is jó. Már csak remélni lehet, hogy vagy ráharapnak az ötletre többen, vagy a cég terjeszkedik majd olyan mértékben, hogy a termékek itthon is elérhetőek legyenek. Persze azért ha egy kicsit jobban körülnézünk, találhatunk itthon is olyan megoldásokat, melyek a műanyagtól teljes egészében tartózkodnak! 

képek és lead kép: inhabitat.com

Ezek is érdekelhetnek