2023. január 31. kedd
Marcella

Műanyag? Komolyan?

2021. március 1., 08:00
Műanyag? Komolyan?

Nagyon sokan még mindig a műanyagokra esküsznek mondván, sokkal kényelmesebb, egyszerűbb és higiénikusabb, valamint nem utolsó sorban olcsóbb megoldás, mint a többi. Ha pedig már nincsen szüksége valakinek a műanyagra, egyszerűen eldobja. El... de hova? 

Miért éppen műanyag? 

Miért? Mert innovatív, mert elképesztően sokféleképpen felhasználható, mert nagyon olcsó előállítani, vagyis irdatlan haszon van rajta, és mert nagyon tartós. Amikor az anyag megjelent, és az ember felismerte a benne rejlő lehetőségeket, olyan népszerűségre tett szert, amire nem sok más vegyület volt képes! Csakhogy a kedvenc dédelgetett kígyónak bizonyult a mellkasunkon! 

kép: plasticfree-world.com

Sajnos tény, hogy még jelenleg is annyira függünk a műanyagoktól, hogy az élelmiszerbiztonság, vagy éppen az egészségügyi termékek sora sem megvalósítható nélküle. Holott már tisztában vagyunk azzal, hogy egy teljesen átlagos műanyag palack lebomlási ideje 450 év, vagy még ennél is több (akár lényegesen több). Sőt, azt is tudjuk, hogy bomlása közben mikroplastic is keletkezik, mely erősen károsítja a szervezetet, nem csak az emberét, hanem a növényekét és az állatokét is. 

 

Az ára 

A műanyagok gyártása olcsó, az újrahasznosításuk azonban drága - ennek “köszönhető”, hogy a világon legyártott műanyag mennyiségnek pusztán 10%-a kerül ténylegesen újrahasznosításra. Ez pedig elkeserítő, főleg abban a tudatban, hogy percenként(!) vásárolnak az emberek 1 millió műanyagpalackot, és hogy szintén percenként kerül egy teljes szemetesautónyi műanyag a tengerekbe. Ennek pedig az a következménye, hogy 2050-re több lesz a műanyag a vízben, mint az élőlény. 

Más oldalról is közelíthetjük az árat. Az emberi szervezetbe jutva a mikroplasztik bomlik, és egy jól ismert vegyületet, a BPA-t hagyja maga után- ezt az anyagot a letesztelt amerikaiak 90%-nak szervezetében ki lehet mutatni! 

kép: plasticfree-world.com

Ha a pénzt állítjuk szembe az energiával, akkor azt lehet elmondani, hogy a műanyag újrahasznosításával annyi energiát lehetne megspórolni évente, mely egész New Yorkot működtetné egy teljes hónapon át. 

De ha csak a pénznél maradunk: 3 liter csapvíz összesen nagyjából 2 forintba kerül. Ezen az áron emel valamennyit, ha tisztított vizet szeretnénk inni, hiszen vagy a kancsót szerezzük be, vagy a csöveken helyezünk el tisztító berendezést. Ezzel szemben azonban a palackozott víz 3 literje átlagosan mintegy 300 forintot tesz ki. 

lead kép: greenqueen.com.hk

Ezek is érdekelhetnek