2023. június 3. szombat
Klotild

A tengeri fű tisztítja a vizet a műanagoktól

2021. január 25., 16:00
A tengeri fű tisztítja a vizet a műanagoktól

A műanyagszennyezettség kérdésköre egyike az emberoség jelenlegi legnagyobb problémáinak. Ugyanúgy, mint a klímakatasztrófát, vagy a tömeges kihalási hullámot, ezt is prioritásként kell kezelni, hiszen mindezen jelenségek összefüggenek egymással. Most azonban nem a szennyezés a téma, hanem a tisztulás. 

A tengeri fű és a munkája 

Az azúrkék vízben úszkálva az emberek többsége pánikszerű tempózásba kezd, mikor lepillantva a víz alatt sötét részt pillant meg, mely elnyúlik a végtelenbe, és baljós érzéseket kelt. Persze ez teljesen felesleges, mivel csak tengeri fűről van szó, ettől még persze jobb szeretünk az áttekinthető homok felett tempózni. 

kép: floridakeys.noaa.gov

A tengeri fűfélék kiemelten fontos szerepet töltenek be a tengerek és óceánok ökoszisztémáiban, hiszen a táplálékon felül remek búvóhelyet is biztosítanak az állatoknak. Számunkra is fontosak, mert bár nem szeretünk felettük tempózni, azt tudjuk, hogy hatalmas mennyiségben kötik meg a káros szén-dioxidot, amire most nagyon nagy szükség van. Emellett azonban Anna Sanchez-Vidalt, a Barcelonai Egyetem tengerbiológusa egy tanulmányban - melynek ő a vezető szerzője - rámutatott arra is, hogy a tengeri füveknek fontos szerepük van a műanyaghulladék eltakarításában is. 

 

Tisztulás 

A tengerek tisztulási folyamatai összetettek, melyben a tengeri füvek is szerepet játszanak. Kis labdacsok formájában gabalyodnak össze a növény elhalt részei, melyeket a hullámzás a partra sodor. Ezekben a labdacsokban pedig a tengeri műanyaghulladékok is fennakadnak, még az egészen kis részek is. Ennek köszönhetően a tengeri füvek kvázi a tengerfenék takarítói is - bár azzal sajnos nem foglalkozik a tanulmány, hogy ez milyen hatást gyakorol a növényekre. 

kép: ibiza.travel

Ahogyan arra sem tér ki, hogy ez a takarítás, tisztulás tulajdonképpen sziszifuszi munka. A műanyag ugyanis nem tűnik el, egyszerűen nincsen hova. A szárazföldről a tengerbe, majd újra a szárazföldre kerül, miközben egyre apróbb lesz, és végül az élő szervezetekbe is bejut, gyulladásokat és más komoly gondokat előidézve. Vagyis a tengeri fű munkája érdekes, de eredményes csak abban az esetben lehet, ha az általunk létrehozott anyagot nem hagyjuk kallódni, hanem annak ártalmatlanítását is kötelességünknek tekintjük! 

lead kép: ocean.si.edu

Ezek is érdekelhetnek