2023. október 4. szerda
Ferenc

Mikroműanyag van már a placentában is

2020. december 21., 16:00
Mikroműanyag van már a placentában is

A műanyagok jelentette kihívásokkal szembenézni eddig sem sikerült valami jól. Az állatok és az emberek is megsínylették a műanyagok mohó felhasználását, ki a szép környezetének tönkretételével, ki pedig az életével fizette meg az árát. A helyzet most is fennáll, de kapcsolódik hozzá egy újabb irány, a mikroműanyagok jelentette fenyegetés. 

Mikroműanyag 

Ezt sem igazán kell már sajnos bemutatni senkinek, hiszenmikroműanyagokról szóló hírek már rég az életünk részei. Sajnos ma már azzal is tisztában vagyunk, hogy ezek az anyagok nem csak úgy “vannak”, hanem bejutnak az élő szervezetekbe is. Jelen vannak az állatokban, a növényekben, és persze jelen vannak az emberekben is. 

kép: haultail.com

 

A római Fatebenefratelli orvosai és az Universita Politecnica delle Marche műszaki egyetem kutatói egy új felfedezést tettek a témában. Mielőtt még reménykedni kezdene, ez sem jó hír. A kutatók a kismamák beleegyezésével 6 méhlepényt vizsgáltak meg, melyekből 12 mikroműanyagot is sikerült kimutatni. Ez azt jelenti, hogy a felnövekvő nemzedék már magzati korban találkozik a mikorműanyagokkal. Hogy ez pontosan mit jelent a fejlődésükre nézve, azt egyelőre nem lehet tudni. 

kép: yourweather.co.uk

Az azonban sajnos tény, hogy a mikroműanyagok a szervezetbe kerülve hatással vannak a hormonrendszerre és ezen keresztül tulajdonképpen mindenre, ami csak az emberi testben történik. A jelenlétük ezen felül gyulladásos folyamatokat is elindít, melyek állandó jelleggel vannak jelen a szervezetben, mely újabb komoly problémák melegágya lehet.  

A dolgok kiküszöbölése nem egyszerű. Hiába szüntetjük be már holnap a műanyagok gyártását, a jelenleg is a környezetben lévő sok-sok ezer tonnányi műanyag a fizikai aprózósásának különböző szakaszaiban van, vagyis a mikroműanyagok száma egyre csak emelkedni fog. Léteznek ugyan kezdeményezések arra vonatkozóan, hogyan lehetne kiszűrni a vizekből az egészen apró szemcséket, de ez sajnos kevés, tekintve, hogy mind a haszonállatainkban, mind az élelmiszer-növényeikben kimutatták már a mikroműanyagok jelenlétét. 

lead kép: Just One Ocean

Ezek is érdekelhetnek