2023. március 21. kedd
Benedek

Mostantól a régi farmerból egy teljesen új is készülhet!

2020. október 24., 16:00
Mostantól a régi farmerból egy teljesen új is készülhet!

A farmer egyike azoknak az anyagoknak, melyeket a legtöbbet használunk világszerte. Strapabíró, divatos, nagyon sok variációban elérhető, így szinte minden háztartásban található belőle néhány darab. Ráadásul pamutból készül, vagyis környezetbarát. Legalábbis egy pontig. 

Gond? 

A farmer valóban pamutból készült, melyet növényből állítanak elő, vagyis lényegesen környezetbarátabb, mint a műszál. Azonban a gyapot egy erősen vízigényes növény, mely sajnos kiszorítja az őshonos növényzetet azzal, hogy termőterületet igényel. De hangsúlyozni kell, hogy még mindig jobb, mint a műszál! 

kép: cleanipedia.com

A farmer lebomlása is megoldott, bár hosszú idő, és sajnos a vegyszeres kezelés miatt nem kifejezetten környezetbarát. Újrahasznosításával azonban komoly gondok vannak. A pamut ugyanis az újrafeldolgozás során annyira sokat veszít minőségéből, hogy nem lehet belőle újra ruhát készíteni, ez pedig hatalmas adalék a farmerek ökológiai lábnyomához. 

 

Levis 

Mivel ma már erős társadalmi nyomás tapasztalható a piacon a környezetbarát termékek javára, így érthető, hogy a nagy farmermárkák is keresik a lehetőségeket, hogy környezetbarátabb módokon lehessen a termékeiket kezelni. 

Levis egy svéd startup, a Renewcell  találmányában látja a jövőt. A kis cég egy olyan kevert anyagot dolgozott ki, mely részben fapép, részben pedig pamut. Hogy ez miért jó? Mert így az anyag egyszerűen és olcsón újrahasznosítható, abból gond és különösebb minőségveszteség nélkül lehet újra ruhát létrehozni. 

kép: nudiejeans.com

Hogy ez miért jó? Egy elhasználódott farmerből nyilván az újrahasznosítás sem készít vadonatújat, de egy másik, új nadrág alapját adhatja. Ehhez így már lényegesen kevesebb gyapotra – pamutra van szükség, ami sokkal kisebb környezetterhelést is jelent. Ha pedig mindet biopamutból készítik el, akkor járunk a legjobban! 

A körkörös gazdaságba bekapcsolni talán a divatot a legnehezebb, hiszen a nagy márkáknak sokszor nem érdeke az, hogy ruháik tartósak, vagy könnyebben elérhetőek legyenek. Bár a Levis a mostani lépéssel sokat haladt a célja felé, ezt például egy Hermes, vagy egy Burberry esetében nem megvalósítható, vagy inkább az üzletpolitikával nem összeegyeztethető megoldás. 

lead kép: fibre2fashion.com

Ezek is érdekelhetnek