2023. január 30. hétfő
Gerda, Martina

Minden 8. ember a környezetszennyezés miatt hal meg Európában

2020. szeptember 19., 12:00
Minden 8. ember a környezetszennyezés miatt hal meg Európában

A bolygó szennyezése nem csak a klímakatasztrófa katalizátora. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség friss jelentése alapján ugyanis a szennyezés az életünkre és a halálunkra is jelentős hatást gyakorol. 

8  

A jelentés igen részletes, kitér arra, hogy a különböző szennyezettségű területeken mekkora mértékben felelős a környezetpusztítás a halálesetekért, de átlagosan elmondható: Európában minden 8. haláleset egyértelműen a környezetszennyezés számlájára írható. 

kép: Pixabay

Eltérés van nyugat és kelet között is, ami várható volt. A legrosszabb helyzetben az EU-n belül Románia van, ahol átlagosan 19%-ban tehető felelőssé a szennyezés a haláleseteknél, de Albániában és Bosznia-Hercegovinában ez az arány már 27%-os. 

Sajnos hazánk sincsen éppen jó helyzetben ebből a szempontból. Magyarországon átlagosan minden 5. haláleset, azaz nagyjából 17-22%-os halálozás köthető a környezetszennyezés mértékéhez. 

 

Okok 

Az, hogy pontosan mi is okozza ezeket a haláleseteket több összetevőre is bontható, de a legnagyobb mértékben a szálló por tehető felelőssé. Mielőtt még valaki félreértené: ez azoknak a szemcséknek a koncentrációját jelenti a levegőben, melyek 2.5 mikronnál kisebbek. Azaz itt olyan szennyezők kibocsátásáról van szó, mint a szilárd tüzelőanyagok, vagy éppen a közlekedés, a benzines és diesel autók kipufogófüstje. Ehhez hozzá kell tenni azt az adatot is, hogy a diesel autók száma - melyek bizonyítottan sokkal szennyezőbbek benzines társaiknál dacára az alacsonyabb fogyasztásnak - egyre csak emelkedik hazánkban és a régióban, ahogyan az autók átlagéletkora is. 

kép: bbc.com

A jelentés a környezetszennyezés következményei közt nem foglalkozik azzal a számmal, azokkal a halálesetekkel, melyek a szélsőségessé váló időjárás miatt következnek be. Az erősödő hurrikánok, aszályok, esőzések és más természeti jelenségek ugyan eddig is voltak, ám mértéküket tekintve egyre erősebbek, mely egyértelműen a szennyezés következtében felgyorsuló klímaváltozásnak köszönhető. Ha az adatokat korrigálnánk ezekkel a halálesetekkel is, akkor láthatnánk igazán, mekkora gondot is okoz a felelőtlenségünk, mellyel a bolygónkat kezeljük. 

lead kép: UNEP

Ezek is érdekelhetnek