2022. december 1. csütörtök
Elza

Mi kell a környezettudatos vásárláshoz?

2020. január 27., 16:00
Mi kell a környezettudatos vásárláshoz?

A vásárlók ma már egyre jobban megértik, hogy bizony nem a gyártók, hanem ők diktálnak, ami felé mozdul a tömeg, arra lesz kénytelen mozdulni a piac is. És a tömeg a környezettudatosság felé szeretne lépni, így a gyártók is kénytelenek ebbe az irányba húzni. 

Nem olyan egyszerű 

Egy ember, amikor a szupermarketben áll a polcok előtt, vakarhatja a fejét, hogy most mit is válasszon. Tudjuk, hogy a csirkehús előállítása kevesebb szén-dioxid kibocsátással jár, mint a sertéshús. De mi a helyzet akkor, ha a sertés hazai, a csirke viszont a csehektől érkezik? Vagy abban az esetben, amikor a bio banán és a “normál” társa közt kell választani? És hogyan válasszuk ki, hogy melyik a környezettudatosabb: a pisztácia vagy a kesudió? 

kép: en.wikipedia.org

Hiába a tájékoztatás és a környezettudatosságra törekvő emberek célirányos keresgélése, ez még így is igen nehéz, arról nem is beszélve, hogy egy bevásárlás rettenetesen elhúzódhat, a gyerekek nyűgösek lesznek, a vacsora késik, az embernek nem marad ideje semmire. Végül legyint lemondóan, és azt veszi, amit a legjobbnak érez, remélve, hogy jó döntést hozott. 

 

 

Quorn 

A húsmentes élet követői valószínűleg hallottak már erről a cégről. A vállalat húsmentes húst forgalmaz, de emellett sok más élelmiszert is. De most nem azért kerültek előtérbe, mert a hús kiváltásával csökkenteni lehet a szén-dioxid kibocsátást. 

kép: inhabitat.com

Az ok sokkal prózaibb. A cég ugyanis a termékei egy részén elkezdte alkalmazni a szénlábnyom matricát. Ez a tájékoztató megmutatja, hogy az adott termék előállítása, feldolgozás, tárolása és szállítása mekkora szén-dioxid kibocsátással jár. Vagyis a vevő könnyen tud a kisebb szén-dioxid terhelést jelentő élelmiszerek felé fordulni, hiszen ez egyértelműen jelölve van azokon. És hogy szó ne érhesse a ház elejét, az adatok hitelességét a Carbon Trust nevű, globális működésű cég biztosítja, melynek célja a karbonsemlegességre való minél gyorsabb átállás megoldása. A cég pedig 2021-re minden termékén feltünteti majd annak szénlábnyomát is. 

lead kép: businessinsider.com

 

Ezek is érdekelhetnek