2022. október 4. kedd
Ferenc

Mennyibe kerül nekünk a kihalási hullám?

2020. október 16., 16:00
Mennyibe kerül nekünk a kihalási hullám?

Már erősen kongatták a vészharangokat hónapokkal ezelőtt is, sőt, a szakemberek már előtte is, hogy a biodiverzitás nagy veszélyben van. Az ENSZ igyekezett is rábírni az országokat, hogy tegyenek az eltűnő állat, növény és gombafajok megőrzéséért, az élőhelyek folyamatos csökkenése ellen. Erre ígéreteket is kapott, de érdemi lépés tulajdonképpen egyáltalán nem történt. 

Kihalási hullám 

Komoly gondot jelent, mert ha sikerül megállítani a klímakatasztrófát, akkor a biodiverzitás drasztikus csökkenés taszítja az emberiséget a kihalás szélére. Nem kis kihívás egyszerre két, vagy akár több égető, életbe vágó problémával foglalkozni, de most nem igazán van lehetőség a választásra. Az országok kénytelenek lesznek lépni, méghozzá rohamtempóban, ellenkező esetben nagyjából 1 millió állatfajtól vehetünk érzékeny búcsút, illetve a növény és gombafajok kétötöde is eltűnik a Földről. 

kép: pixabay

Ez élelmezési és ökológiai válságot is kivált majd, de ez csak később lesz. Lehet, hogy egy év múlva, lehet, hogy még később, és mivel közvetlenül nem tudjuk felmérni a gazdasági következményeit - egyszerűbben fogalmazva ettől most nem lesz kevesebb pénzünk - ezért az országok nem is igazán foglalkoznak vele. 

Swiss Re biztosítótársaság átfogó felméréséből azonban kiderül, hogy ez mekkora baklövés. 

 

Pénz, pénz, pénz 

Na nem kell arra gondolni, hogy a Swiss Re puszta szívjóságból igyekezett kideríteni, mennyibe is kerülne az ökológiai válság. A cél az volt, hogy segítsenek a biztosítótársaságoknak felmérni az ökológiai kockázatot, és azt beépíteni a díjaikba - vagyis a cél a profitszerzés maximalizálása volt. 

kép: livingroomconversations.org

A jelentés azonban igen sok szempontból felhasználható. Megmutatja például azt a nagyon egyszerű tényt, hogy mekkora mértékben függünk a biodiverzitástól, már persze pénzben kifejezve, mert a hatalom igazán ebből ért. 

Az adat döbbenetes, a világ GDP-jének több, mint fele ugyanis nagyon erősen függ a biodiverzitás meglététől, mértékétől. Egy ökológiai válság minden ötödik ország gazdasági összeomlását is magával hozná, de a GDP hatalmas léptékű visszaesése igazából mindenhol felütné a fejét. Vagyis az, ha nem őrizzük meg, sőt, nem szélesítjük az élőhelyeket, és nem teszünk meg mindent a biodiverzitás megőrzéséért, olyan gazdasági hátrányokat okoz, amiből képtelenek leszünk talpra állni. 

lead kép: baamboozle.com

Ezek is érdekelhetnek