2021. június 18. péntek
Arnold, Levente

Mégis maradnak az egyszer használatos műanyagok az EU-ban?

2020. május 25., 08:00
Mégis maradnak az egyszer használatos műanyagok az EU-ban?

Folyamatos aggodalmat okoz a koronavírus-járvány a világon. Nem csak a fertőzéstől való félelem miatt, hanem azért is, milyen hatással lesz a kórokozó kiváltotta pandémia a világ gazdaságára, különös tekintettel a környezetvédelemre. 

Miért kiemelt a környezetvédelem? 

A koronavírus gazdasági rombolása kapcsán sokszor kiemelt helyen kezelik a szakemberek és a világ a környezetvédelmet. Ennek oka nagyon egyszerű: ha a pandémia kezelésében nem figyelünk a környezetvédelemre, akkor bár kilábalunk majd a vírus jelentette szorításból, de elkerülhetetlenül belegyalogolunk egy sokkal nagyobb katasztrófát kiváltó, lényegesen több emberéletet követelő rendszerbe, mely az egész bolygó életét megváltoztatja, nem “csak” a gazdaságot. 

kép: english.kyodonews.net

A környezetvédelem pedig nem csak azon a vonalon kapcsolódik a koronavírus-járványhoz, illetve annak kezeléséhez, hogy elmaradnak az egyeztetések és konferenciák a témában, vagy hogy a tüntetések átalakulnak (most nem emberek állnak a törvényhozás épületei előtt, hanem “néma” tüntetés zajlik, csak a kihelyezett transzparensek jelölik a környezetvédők akaratát, illetve online folytatódik a küzdelem). A járványhelyzet erősen érinti a higiéniát, és a félelmek alapján az egyszer használatos műanyagokra vonatkozó tiltást is. 

 

Hozzuk vissza 

Az EuPC képviselői igyekeznek elérni, hogy a járványhelyzetre való tekintettel az EU tolja ki az egyszer használatos műanyagok betiltásának határidejét, vagyis, hogy ne jövőre lépjen életbe az általános tiltás, csak később, amikor már elmúlt a járvány jelentette veszély. Ezt azzal indokolják, hogy az “eldobható” termékek, az egyszer használatos műanyagok sokkal nagyobb higiéniát képesek biztosítani. 

kép: sunshineimpressions.net

Az EU azonban határozottan elutasította ezt a kérést, a határidők betartása nem választás kérdése, és nem is lehet eltolni azokat. A műanyagszennyezés olyan probléma, mely felett nem lehet szemet hunyni, még akkor sem, amikor a kialakult helyzetben igyekszünk a lehető legjobban eljárni. 

A döntés azért is örvendetes, hiszen az infektológusok, és más szakemberek szerint is a járványok kora köszönt ránk a klímaváltozás következtében, azaz ha most az EU engedett volna, akkor az egyszer használatos műanyagok még nagyon sokáig az életünk részei maradtak volna. 

lead kép: buyfoodwithplastic.org

Ezek is érdekelhetnek