2023. március 27. hétfő
Hajnalka

Kukoricapalackoké a jövő?

2020. május 24., 12:00
Kukoricapalackoké a jövő?

A műanyagok elleni harc kacifántos úton valósítható meg. Nem lehet egyszerűen csak leváltani ezt az anyagot, mivel ez akkora összegeket emésztene fel, amit nem tudunk finanszírozni, illetve nagyon sok ember maradna munka nélkül. A helyettesítése azonban szükségszerű, bár erre nem csak egyetlen út létezik. 

Nem műanyag 

Természetesen a műanyagok nagy többsége helyettesíthető üveggel vagy fémmel. Ez a két anyag nagyon jól újrahasznosítható, gyakorlatilag végtelen alkalommal, minőségi romlás nélkül. Ez még az újrahasznosítható műanyagok esetében sem igaz, hiszen adott számú újraalkotás után sajnos az anyag szerkezete sérül, így mindenképpen hulladékként végzi. 

kép: smithsonianmag.com

Hogy akkor miért nem állunk át gyorsan a helyettesítő anyagokra? Vannak hátráltató tényezők. Ezek közt nyilván erősen van jelen a műanyaglobby, hiszen milliárdos iparról van szó, nagyon sok ember nagyon sok pénze bánná a hirtelen váltást. Azzal is számolni kell, hogy az üveg, illetve a fém jelenleg forgalomban lévő mennyisége nem lenne elég az igények kielégítéséhez. A gyártásuk pedig akár problémás is lehet és persze nem is olcsó 

 

Műanyag, másképpen 

A holland Avantium nevű biokémiai vállalat sikeresen állít elő műanyagot növényi cukorból, egészen pontosan kukoricából. A növényeket fenntartható módon termesztik, vagyis a környezetvédelem sem sérül, és az így keletkezett “műanyag” magától is képes lebomlani. Az idézőjel indokolt, hiszen a növényi cukorból előállított anyag semmilyen mű részt nem tartalmaz, vagyis maradéktalanul képes lebomlani. 

kép: SHARON DOMINICK -PHOTODISC -GETTY IMAGES

Persze pezsgőt még ne bontsunk, ezzel is van némi bibi. Tudjuk, hogy létezik a lebomló zacskó is, melyről azonban tudni kell, hogy ipari komposztálóban képes erre, és ez igaz az új műanyag esetében is. Bár palackok készítésére is alkalmas, sőt, rugalmassága okán szénsavas italokat is lehet bele tölteni, azért a gyűjtése így is fontos. A természetben is lebomlik ugyan, de míg az ipari komposztálóban ehhez egy évre van szüksége, addig a természetben néhány évvel többre. 

A találmány mellett olyan nagy nevek sorakoznak, mint a Calsberga Coca Cola, vagy a Danone. Bár a megoldás nem tökéletes, még mindig sokkal jobb, mint a mostani gyakorlat, és jut-is-marad-is alapon jól járhat vele a világ. Hosszabb távon azonban gondot okozhat az is hogy élelmiszernövényből állítják elő, de ezzel ráérünk még foglalkozni. 

lead kép: packaginginsights.com

Ezek is érdekelhetnek