2020. augusztus 13. csütörtök
Ipoly

Éljen a komposztálható műanyag!

2019. június 22., 11:00
Éljen a komposztálható műanyag!

Elképzelte már a jövőt, amikor a műanyag zacskók nem a tengerekben landolnak, állatok millióit megölve és szennyezve a vizeket, hanem egyszerűen komposztálhatóak? Ha igen, akkor most mosolyoghat, mert ez nincs is olyan messze. 

Magyar kezekben 

A komlói Rák Antenna kft. Által vezetett konzorcium kutatás fejlesztésbe kezdett. A részben Uniós forrásból létrejött projekt célja, hogy ipari felhasználhatóságot javítsanak olyan műanyagok esetében, melyek képesek tökéletesen lebomlani az ipari komposztálóban. 

kép: zoldbolt.hu

Érthetőbben ez azt jelenti, hogy az úgynevezett bioműanyag ipari felhasználását szeretnék elősegíteni. Az ilyen műanyagok sajátossága, hogy ipari komposztálóban, 80%-os páratartalom és 46-60°C között egyetlen hónap alatt tökéletesen lebomlanak. A gond velük az, hogy a kristályosodásuk nem megfelelő, így az ipari felhasználás nehézkes és költséges is. 

Miért jó, ha lebomlik? 

Ha az olyan eszközöket, melyeket ritkán, vagy csak egyetlen alkalommal használunk, ilyen műanyagokból készítenék, akkor a környezetszennyezés jelentősen csökkenthető lenne. Persze ez több komponensű dolog. A kis műanyag, igazából semmire sem alkalmas zacskók helyett, melyekbe a gyümölcsöt, zöldséget szedjük, használhatnák újrahasznosított papírzacskót is. Sőt, a legjobb az lenne, ha egyenesen tehetnénk a vászonzacskóinkba, hogy hazavihessük. 

Ez azonban nehezen kivitelezhető, ennél gazdaságilag jobb megoldást jelentene a bioműanyag. Ez nem csak egyfajta anyagot jelent, hanem egy gyűjtőnév, mely a PLA, vagyis a politejsav alapú műanyagokra vonatkozik. 

kép: bbc.com

Hosszú az út 

Bár tény, hogy a PLA műanyagokkal a környezetre gyakorolt hatás a szemetelés szempontjából csökkenthető, de az ilyen anyagok tulajdonságai azért nem egyeznek meg teljesen a megszokott műanyagokéval. A hőállóságuk, a habosíthatóságuk, az ütésállóságuk és még pár dolog elmarad az ipari követelményektől, így a konzorcium ezek fejlesztését tűzte ki elsődleges céljának. Mindemellett olyan eszközöket is szeretnének létrehozni, melyekkel a bioműanyagok fröccsöntése egyszerűbb és gazdaságosabb, vagyis gazdaságilag is megéri velük foglalkozni a jövőben. 

Innen remélhetőleg már csak egy ugrás az a lehetőség, vagy inkább utópia, hogy az emberiség olyan műanyagokat használjon, melyek tökéletesen lebomlanak, és nem terhelik a környezetet, évezredekre megbújva a tengerekben, a homokban, vagy éppen az erdőkben. 

lead kép: rd.com