2023. március 21. kedd
Benedek

Megfelezve hatékonyabb a napelem!

2020. augusztus 30., 08:00
Megfelezve hatékonyabb a napelem!

A napelemek teljesítményének növelésére hatalmas verseny alakult ki. Ez nekünk, felhasználóknak kifejezetten jó, hiszen lenyomja az árakat, és feltornázza azt az összeget, amit meg lehet spórolni a napelemes rendszerekkel. A SHARP most olyasmit alkotott, ami mindenkit meglepett. 

Fejlesztések 

A fejlesztéseknek két irányvonala is adott. Egyrészt a fizikai elrendezéssel kísérleteznek a kutatók, másrészt a felhasznált anyagokkal. Utóbbi esetében a perovszkit kristály használata már egy jelentős áttörést is hozott, előbbiben pedig a kutatók egyes esetekben 80%-os teljesítménynövekedést is képesek voltak elérni. 

kép: itstechnologies.shop

Vannak olyan fejlesztési irányok is, melyben nem magának a napelemnek a teljesítményét fokozzák, hanem összekötik valamivel a panelek energiatermelését, így két legyet ütnek egy csapásra. Erre tökéletes példa az agronapelemek megjelenése, ahol a panelek adta védelemben sok növény lényegesen nagyobb hozammal termeszthető. 

Most pedig a SHARP egy huszáros vágással élt a napelemek terén. Ezt lehet szó szerint is értelmezni, hiszen nemes egyszerűséggel kettévágták a már megszokott paneleket. 

 

A fél napelem 

Jó, természetesen azért nem ennyire egyszerű a dolog, de lényegében erről van szó. És igen, ezzel 2-3%-os javulást értek el a teljesítményben, ami – tekintve, hogy a napelemek gyakorlati hatékonysága 15% körüli - nagyon is jó teljesítmény. 

kép: ecogeneration.com.au

Felmerül a logikus kérdés: hogyan termelhet valami több energiát, amit félbevágtam, mint az, ami egy egészt képez? A válasz pedig még zavarba ejtőbb: sehogy. A fél panelek sem termelnek több energiát, a többlet nem ebből adódik, hanem abból, hogy ezzel a megoldással 75%-kal lecsökkenthető az ellenállási veszteség, ami kiugróan magas eredmény. Nem utolsó sorban a cellák élettartama is megnő, mert a melegedés nem okoz bennük olyan gyorsan gondokat, mint ha a nagyobb panelekkel dolgoznánk. 

A SHARP-nak pedig el lehet hinni, amit mond, hiszen a cég az első közt kezdett a napelemek fejlesztésével foglalkozni, azaz mostanra 60 évnyi tapasztalattal rendelkeznek a panelek terén, tehát valószínűleg igen sok megoldást kidolgoztak már, a fél-napelem ötlete sem légből kapott. 

lead kép: couleenergy.com

Ezek is érdekelhetnek