2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid

Málnapelem az új agronapelem

2020. augusztus 17., 12:00
Málnapelem az új agronapelem

Hogy a megújuló energiáké a holnap, az nem is lehet kérdéses. Azonban nem árt kicsit kutakodni, hiszen nem minden esetben olyan pozitív egy napelem, mint gondoljuk. Példának okáért a nagy napelemparkok bizony nagy területet is igényelnek, melyet mind a termeszthető növények, vagy éppen az erdőségek elől vesznek el. 

Agrár megközelítés 

Létezik már az úgynevezett agronapelem, mely tulajdonképpen elég magasan elhelyezett napelemek sora, melyek alatt a mezőgazdasági termelés sok növény esetében megvalósítható. Nem csak megvalósítható, a termelési volumen is jelentősen növelhető, miközben energiát is előállítunk, vagyis a dolog nem kicsit éri meg. 

kép: baywa.com

Sajnos azonban nem minden termény, vagy zöldség - gyümölcs esetében megvalósítható az ilyen termelés, hiszen vannak olyan növényfajok, melyeknek a napelemek vetette árnyék nem éppen ideális. Ezt azonban azokkal az innovációkkal, melyek a napelemekkel kapcsolatosan folyamatosan napvilágot látnak, viszonylag könnyen ki lehet küszöbölni. 

 

Málnaálom 

BayWA AG nevű cég egy holland málnatermesztő vállalkozással kezdett közös projektbe, melynek során olyan napelemeket állítottak elő, melyek félig áteresztik a napfényt. Ezzel olyan lehetőségek nyílnak meg a gyümölcstermesztésben, amiket nagyon nem szabad figyelmen kívül hagyni. 

Az ilyen napelemekkel ugyanis meg lehet oldani azt is, hogy a málnákat - vagy éppen hasonló igényű bogyós gyümölcsöket - ne égesse meg a közvetlen napfény. A panelek ráadásul a szélsőséges időjárási jelenségektől is védik a termést, a heves zivataroktól, vagy éppen a jégveréstől. 

kép: baywa.com

Eleddig ezek ellen a hagyományos módszerrel, fóliasátrakkal védekeztek. De ezek nem termelnek zöld energiát, ráadásul hatévente cserére szorulnak, mely tetemes mennyiségű műanyag hulladékkal jár. A napelemes megoldás ellenben sokkal tovább működőképes, nem utolsó sorban pedig 1250 háztartás energiaszükségletét lehet fedezni az általa termelt energiával! 

A cég itt nem is kíván megállni, hiszen ha a most kísérleti jelleggel üzembe helyezett napelempark a termésre is jó hatással lesz, és azokat az értékeket produkálja, amiket elvárnak tőle a szakemberek, akkor más bogyós gyümölcsökkel is megpróbálkoznak, illetve kiszélesítik a kutatást mindenféle zöldség és gyümölcs köré. A földek ilyen, kettős hasznosítása hatalmas lehetőségeket rejt magában mind a gazdák számára, mind pedig a Föld megóvása szempontjából. 

lead kép: spicemountain.co.uk

Ezek is érdekelhetnek